eigenrisicodragerschap ZW en WGA

Eigenrisicodrager worden in 2023? Vraag dit uiterlijk 1 oktober aan

Wil jij volgend jaar eigenrisicodrager worden voor de WGA of ZW? Vergeet dit dan niet uiterlijk 1 oktober aan te vragen bij de Belastingdienst.

Als werkgever kun je ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de verschillende werknemersverzekeringen. Dit kun je per 1 januari of per 1 juli laten ingaan. Wel moet je dit op tijd aanvragen: minimaal dertien weken van te voren. Kies jij vanaf 1 januari 2023 voor het eigenrisicodragerschap? Dien de aanvraag dan uiterlijk op 1 oktober 2022 bij de Belastingdienst in.

Eigenrisicodrager WGA

De WGA is onderdeel van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en staat voor Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

Deze premie is onderdeel van de gedifferentieerde Whk-premie, die je als werkgever jaarlijks ontvangt. Als eigenrisicodrager hoef je de WGA-premie niet te betalen en betaal je dus een lagere Whk-premie. Je kiest er dan voor om gedurende 10 jaar eventuele WGA-uitkeringen zelf aan de werknemer te betalen. De werknemer heeft hier immers recht op.

Ook ben je als werkgever verantwoordelijk voor de (kosten van) de re-integratie van de werknemer. Het is mogelijk dit risico te herverzekeren.

Aanvraag indienen voor de WGA

Eigenrisicodrager voor de WGA-worden? Dien dan het formulier Aanvraag of beëindiging Eigenrisicodragerschap voor de WGA in bij de Belastingdienst. Ook heb je een bankgarantie van een bank of verzekeraar nodig.

Eigenrisicodrager ZW

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) draag je geen jaarlijkse ZW-premie af aan de Belastingdienst.

Net als de WGA-premie is de ZW-premie onderdeel van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Het eigenrisicodragerschap brengt verschillende verplichtingen ten opzichte van (ex-)werknemers met zich mee.

Denk aan het betalen van de ZW-uitkeringen, het begeleiden bij verzuim en het betalen van de re-integratie. Daarbij wordt je periodiek door het UWV gecontroleerd op het nakomen van deze verplichtingen.

Aanvraag indienen voor de ZW

Eigenrisicodrager voor de Ziektewet worden? Dien dan het formulier Aanvraag of beëindiging Eigenrisicodragerschap voor de ZW in bij de Belastingdienst.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
proforma loonstrook voor inzicht in financiële situatie | Salure
Nieuwe baan in zicht? Alles wat je moet weten over een proforma loonstrook

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan! Terwijl je je voorbereidt op deze spannende nieuwe stap, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat dit betekent voor de financiën.

Lees meer →
autorisaties-afas
Hoe organiseer je functiescheiding in HR & Payroll?

Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een goede functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie.

Lees meer →
team-project-march-exoskeleton
Mijlpaal: zelfbalancerend exoskelet Project MARCH

Een misschien wel wereldwijde mijlpaal: dwarslaesiepatiënt Koen van Zeeland (36) uit het Gelderse Slijk-Ewijk wandelde afgelopen vrijdagmiddag zónder krukken in een exoskelet van TU Delft-studenten door de Onderzeebootloods in Rotterdam. Het skelet hield zichzelf in evenwicht.

Lees meer →
wet toekomst pensioenen uitleg
Wet toekomst pensioenen: wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goed pensioen krijgt, hebben vakbonden, werkgevers en de overheid gezamenlijk nieuwe regels opgesteld.

Lees meer →
Terugblik AFAS Open 2023

Op 12, 13 en 14 juni waren we er weer bij: de AFAS Open! Tijdens de AFAS Open konden bezoekers kennis maken met onze internationale AFAS-oplossing en meedoen aan de winactie “The international sound of AFAS”.

Lees meer →
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
populaire-arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community