BBL

U betaalt toch zeker ook de lage WW-premie voor BBL’ers?

Heeft u BBL’ers in dienst? Dan is het interessant om te weten dat voor deze werknemers het lage WW-tarief geldt, ondanks het feit dat zij veelal een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben. Salure legt u uit hoe dit precies in elkaar steekt. Een BBL’er is een werknemer die ook een leertraject volgt. BBL staat voor de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit houdt in dat de werknemer vaak een aantal dagen werkt en een aantal dagen naar school gaat. De praktijkervaring kan hij gebruiken voor zijn opleiding en is 60% of meer van zijn totale studieduur. Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geldt een nieuw WW-tarief. In het kort houdt dit in dat voor vaste contracten het lage WW-tarief geldt. Voor tijdelijke en flex-contracten moet de werkgever echter het hoge WW-tarief betalen. Doel van deze maatregel is om werkgevers aan te moedigen om meer vaste arbeidsovereenkomsten aan te gaan. BBL’ers zijn, vanuit de WAB bezien, een bijzondere groep werknemers. Zij hebben namelijk een tijdelijke arbeidsovereenkomst, maar vallen toch onder het lage WW-tarief. Hiermee wil de overheid stimuleren om jongeren in een werken-leren traject aan te nemen en op te leiden. Dit zorgt voor meer goed opgeleid personeel en voor de werkgever is het een mooie manier om nieuw personeel op te leiden tegen een laag tarief.

Zo past u de WW-premie aan in AFAS

Heeft u inderdaad BBL’ers in dienst waarvoor u momenteel het hoge WW-tarief afdraagt? Dan kunt u dit in AFAS eenvoudig handmatig aanpassen met de volgende stappen:
  • Zoek de betreffende BBL’er op in AFAS (HRM > medewerker zoeken);
  • Klik in het scherm Eigenschappen medewerker op het tabblad Instantie;
  • Bekijk in het veld Aard arbeidsverhouding welke belastingcode er in is gevuld; vanaf 1 januari 2020 moet dit belastingcode 83 zijn voor BBL’ers. Vul deze code in indien van toepassing.
  • AFAS berekent, op basis van belastingcode 83, in het vervolg de lage WW-premie voor de betreffende BBL’er.
Voor deze en andere vragen over de WAB, kunt u terecht bij Salure. Onze experts maken uw organisatie graag 100% WAB-proof. Neem contact op met onze experts

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community