BBL

U betaalt toch zeker ook de lage WW-premie voor BBL’ers?

Heeft u BBL’ers in dienst? Dan is het interessant om te weten dat voor deze werknemers het lage WW-tarief geldt, ondanks het feit dat zij veelal een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben. Salure legt u uit hoe dit precies in elkaar steekt.

Een BBL’er is een werknemer die ook een leertraject volgt. BBL staat voor de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit houdt in dat de werknemer vaak een aantal dagen werkt en een aantal dagen naar school gaat. De praktijkervaring kan hij gebruiken voor zijn opleiding en is 60% of meer van zijn totale studieduur.

Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geldt een nieuw WW-tarief. In het kort houdt dit in dat voor vaste contracten het lage WW-tarief geldt. Voor tijdelijke en flex-contracten moet de werkgever echter het hoge WW-tarief betalen. Doel van deze maatregel is om werkgevers aan te moedigen om meer vaste arbeidsovereenkomsten aan te gaan.

BBL’ers zijn, vanuit de WAB bezien, een bijzondere groep werknemers. Zij hebben namelijk een tijdelijke arbeidsovereenkomst, maar vallen toch onder het lage WW-tarief. Hiermee wil de overheid stimuleren om jongeren in een werken-leren traject aan te nemen en op te leiden. Dit zorgt voor meer goed opgeleid personeel en voor de werkgever is het een mooie manier om nieuw personeel op te leiden tegen een laag tarief.

Zo past u de WW-premie aan in AFAS

Heeft u inderdaad BBL’ers in dienst waarvoor u momenteel het hoge WW-tarief afdraagt? Dan kunt u dit in AFAS eenvoudig handmatig aanpassen met de volgende stappen:

  • Zoek de betreffende BBL’er op in AFAS (HRM > medewerker zoeken);
  • Klik in het scherm Eigenschappen medewerker op het tabblad Instantie;
  • Bekijk in het veld Aard arbeidsverhouding welke belastingcode er in is gevuld; vanaf 1 januari 2020 moet dit belastingcode 83 zijn voor BBL’ers. Vul deze code in indien van toepassing.
  • AFAS berekent, op basis van belastingcode 83, in het vervolg de lage WW-premie voor de betreffende BBL’er.

Voor deze en andere vragen over de WAB, kunt u terecht bij Salure. Onze experts maken uw organisatie graag 100% WAB-proof.

Neem contact op met onze experts

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.