Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag-update

17 september was het weer zover, de dag van veel tradities, Prinsjesdag! Het feestje van de democratie. Minister Hoekstra van Financiën heeft de Tweede Kamer de miljoenennota aangeboden. Een 71 pagina’s tellend document vol grafieken en ingewikkelde tekst over de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Van onderwijs tot defensie en van zorg tot justitie. Ook is door Staatssecretaris Snel het belastingplan 2020 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin zijn alle toekomstige wetswijzigingen opgenomen.

Inkomstenbelasting
Eén van de belangrijke wijzigingen in het belastingplan is de verandering binnen het inkomstenbelastingstelsel van 3 naar 2 schijven. Per 2020 is het tarief van de eerste schijf 37,35 procent en het tarief van de tweede schijf 49,5 procent voor het inkomen boven € 68.507,-. In 2021 wijzigt het tarief van de eerste schijf in 37,10 procent.

Infographic miljoenennota 2 - Prinsjesdag-update

Werkkostenregeling
In de werkkostenregeling verandert ook het één en ander. Ten eerste verandert de berekening van het budget. De vrije ruimte bedraagt nu 1,2 procent van de fiscale loonsom ,Dit wordt per 2020 1,7 procent van de eerste 400.000 euro fiscale loonsom en 1,2 procent van de resterende fiscale loonsom. Deze maatregel, die vooral op het MKB is gericht, zorgt voor een vrije ruimte van € 6.800 over de eerste € 400.000, een verschil van €2.000 met de berekening zoals deze in 2019 gold.

Ook verandert de uiterste termijn waarin de aangifte en afdracht van de eindheffing gedaan moet worden. In plaats van de aangifte over januari wordt de eindheffing uiterlijk verwerkt in de aangifte over februari, welke in maart wordt ingediend.

Ten slotte wordt er een gerichte vrijstelling ingevoerd ten behoeve van een vergoeding voor een VOG. Als de vergoeding door de werkgever wordt aangewezen als eindheffingsloon komt deze niet langer ten laste van de vrije ruimte in de WKR.

Fiets van de zaak
Om duidelijkheid te verschaffen omtrent de waarde van het privégebruik van een fiets van de zaak is de waarde hiervan vastgesteld op 7 procent van de oorspronkelijke nieuwwaarde van de fiets.

Auto van de zaak
Om binnen het domein bijtelling te blijven gaat er een verandering plaats vinden in de berekening van de bijtelling voor het privégebruik van de elektrische auto van de zaak. Over de eerste € 50.000 wordt in 2019 4 procent bijtelling berekend. In 2020 wordt dit 8 procent over de eerste € 45.000. De regeling wordt dus minder aantrekkelijk gemaakt door én het percentage te verhogen én de drempel te verlagen. De daaropvolgende jaren loopt de bijtelling op elektrische auto’s verder op tot 12 procent over de eerste € 40.000 in 2021 en uiteindelijk naar 22 procent over de gehele cataloguswaarde in 2026. Heeft u een elektrische auto met een cataloguswaarde hoger dan € 50.000 en wordt u belast vanuit de hoogste schijf dan betaalt u over de eerste € 50.000 nu € 1.035. In 2020 wordt dit € 2.326,50. Mocht u dus nog een elektrische auto willen aanschaffen of leasen, dan is het aan te raden dit voor het einde van het jaar te doen.

Begrip vaste inrichting in de loonbelasting
De definitie van het begrip vaste inrichting in de wet op de loonbelasting wordt nu gelijk getrokken aan de definitie zoals deze geldt in de wet op de vennootschapsbelasting. Een vaste inrichting of vaste vertegenwoordiger is dus genoeg om als belastingplichtige aangemerkt te worden.

Kortom, er zijn veel veranderingen aangekondigd in 2020. De experts van Salure staan klaar om u te adviseren en ondersteunen. Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community