Terug naar het overzicht

vrije ruimte thuiswerken

De vrije ruimte in de WKR: profiteer jij optimaal?

Om werkgevers en werknemers te ondersteunen, is de vrije ruimte uit de WKR tijdelijk verhoogd. Wat betekent dit precies voor jou en hoe kun je hier zo gunstig mogelijk van profiteren? Salure zocht het uit.

2020 is niet alleen het jaar van corona. Het is ook het jaar waarin de overheid zich met diverse tijdelijke steunpakketten ruimhartig toont. Een aantal noodmaatregelen voorzien in subsidies voor werkgevers, andere steunpakketten bieden belastingvoordelen. Een voorbeeld van een dergelijk belastingvoordeel is de verruiming van de werkkostenregeling (WKR) in 2020.

De WKR in coronatijd

 

Werkgevers gebruiken de WKR om onbelaste vergoedingen te verstrekken aan werknemers. Dit kunnen zaken zijn waar de werknemer zowel privé als in de arbeidsrelatie voordeel van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerklaptop, een kerstpakket of een bloemetje.

De werkgever mag in grote lijnen zelf bepalen welke onbelaste vergoedingen hij aanwijst via de WKR. Wel geldt een maximumbedrag voor onbelaste vergoedingen die de werkgever mag verstrekken: de vrije ruimte.

De vrije ruimte

 

De vrije ruimte geldt per kalenderjaar en is een vaststaand percentage van de totale loonsom van de werkgever. Deze loonsom is het totaal van alle bruto beloningen voor alle werknemers, waaronder vakantietoeslagen en bonussen.

In 2020 mocht aanvankelijk over de eerste € 400.000 van de totale loonsom 1,7% als vrije ruimte worden aangewezen. In verband met corona is dit percentage met terugwerkende kracht tot januari 2020. verhoogd naar 3%. Over het meerdere van de loonsom mag in 2020 1,2% als vrije ruimte worden aangewezen. Dat leggen we uit aan de hand van onderstaand voorbeeld:

Advies op maatVoorbeeld

Een werkgever heeft in 2020 een totale loonsom van €600.000

€400.000 * 3%  = €12.000

€200.000 * 1,2% = € 2.400,-

 Vrije ruimte =  €14.400

€14.400 is dus het maximale bedrag dat deze werkgever aan onbelaste vergoedingen aan zijn werknemers mag verstrekken. Uiteraard gaat het hierbij alleen om de onbelaste vergoedingen die ten laste gaan van de vrije ruimte. Dat geldt niet voor alle vergoedingen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel van Salure.

Stel nu dat de werkgever hierboven in plaats van € 14.400 aan onbelaste vergoedingen € 16.000 aan zijn werknemers toekent in 2020:

Advies Salure

Voorbeeld

Totale loonsoom: €600.000

Onbelaste vergoedingen: €16.000

Overschrijding vrije ruimte:  €16.000 – €14.400 = €1.600

Eindheffing van 80% over €1.600 = €1.280

Over de €1.600 die buiten de vrije ruimte valt, moet de werkgever dus 80% eindheffing betalen. Deze eindheffing WKR moet uiterlijk in het tweede tijdvak van 2021 (uiterlijk eind maart) worden aangegeven en betaald via de loonaangifte.

 

Tips om de vrije ruimte optimaal te benutten

 

Bij het aanwijzen van onbelaste vergoedingen moet de werkgever rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat vergoedingen of verstrekkingen alleen in de vrije ruimte mogen als de hoogte van deze extra’s niet meer dan 30% afwijkt van wat in vergelijkbare gevallen gebruikelijk is. Wanneer er sprake is van een grotere afwijking, moet de werkgever het meerdere aanwijzen als belastbaar loon.

Tegelijkertijd beschouwt de Belastingdienst vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer als gebruikelijk. Als je het totaalbedrag aan onbelaste vergoedingen dus onder de € 2.400 per werknemer houdt, voldoe je automatisch aan de gebruikelijkheidstoets. Met dit bedrag kun je je werknemers net wat extra’s bieden. Salure heeft de volgende voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: wijs een hogere eindejaarsbonus aan

Bied je werknemers een financiële opsteker met een eindejaarsbonus. Voor zover deze in de (in 2020 fors hogere) vrije ruimte past, mag je de eindejaarsbonus onbelast uitkeren. Het meerdere moet bij het belastbare loon worden gerekend.

Tip 2: geef je werknemers een thuiswerkvergoeding

Nederland werkt massaal thuis en dat kost werknemers geld. Denk alleen al aan hogere stookkosten, binnenverlichting die vaker en langer brandt en het zelf voorzien in de koffie en lunch. Met een onbelaste thuiswerkvergoeding kun je je werknemers tegemoetkomen in deze extra kosten.

Tip 3: maak het kerstpakket van 2020 groots(er)

Er staan ons sobere feestdagen te wachten. Als werkgever kun je hier op inspelen door de kerstpakketten wat uitgebreider te maken en, voor zover, onder te brengen in de vrije ruimte. Naast een warm gebaar naar je werknemers, help je de economie een handje.

Krijg advies van onze experts 

 

Wil je advies over het optimaal benutten van de WKR? De experts van Salure staan voor je klaar. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.Volg ons en deel dit bericht

Volg ons en deel dit bericht

Schrijf je in voor het webinar