vrije ruimte thuiswerken

De vrije ruimte in de WKR: profiteer jij optimaal?

Om werkgevers en werknemers te ondersteunen, is de vrije ruimte uit de WKR in 2020 en 2021 tijdelijk verhoogd. Wat betekent dit precies voor jou en hoe kun je hier zo gunstig mogelijk van profiteren? Salure zocht het uit.

2020 was niet alleen het jaar van corona. Het was ook het jaar waarin de overheid zich met diverse tijdelijke steunpakketten ruimhartig toonde. Een aantal noodmaatregelen voorzagen in subsidies voor werkgevers, andere steunpakketten boden belastingvoordelen. Een voorbeeld van een dergelijk belastingvoordeel is de verruiming van de werkkostenregeling (WKR) in 2020 en 2021.

De WKR in coronatijd

Werkgevers gebruiken de WKR om onbelaste vergoedingen te verstrekken aan werknemers. Dit kunnen zaken zijn waar de werknemer zowel privé als in de arbeidsrelatie voordeel van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerklaptop, een kerstpakket of een bloemetje.

De werkgever mag in grote lijnen zelf bepalen welke onbelaste vergoedingen hij aanwijst via de WKR. Wel geldt een maximumbedrag voor onbelaste vergoedingen die de werkgever mag verstrekken: de vrije ruimte.

Slim gebruik maken van de WKR? Download dan ons gratis whitepaper:
10 tips om kosten te besparen in de salarisadministratie

De vrije ruimte

De vrije ruimte geldt per kalenderjaar en is een vaststaand percentage van de totale loonsom van de werkgever. Deze loonsom is het totaal van alle bruto beloningen voor alle werknemers, waaronder vakantietoeslagen en bonussen.

In 2020 mocht aanvankelijk over de eerste € 400.000 van de totale loonsom 1,7% als vrije ruimte worden aangewezen. In verband met corona is dit percentage met terugwerkende kracht tot januari 2020 verhoogd naar 3%. Over het meerdere van de loonsom mag in 2020 1,2% als vrije ruimte worden aangewezen. 

Let op: bij het overschrijden van de vrije ruimte geldt een eindheffing van 80%. Deze eindheffing WKR moet uiterlijk in het tweede tijdvak van 2021 (uiterlijk eind maart) worden aangegeven en betaald via de loonaangifte.

De vrije ruimte ook in 2021 tijdelijk verhoogd

 

Ook in 2021 wordt de vrije ruimte tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom bedraagt 3%, net als in 2020. Wel daalt de vrije ruimte over de loonsom boven de € 400.000 van 1,2% naar 1,18%. 

Dat leggen we uit aan de hand van onderstaand voorbeeld:

Advies op maatVoorbeeld

Een werkgever heeft in 2021 een totale loonsom van €600.000

€400.000 * 3%  = €12.000

€200.000 * 1,18% = € 2.360

 Vrije ruimte =  €14.360

€14.360 is dus het maximale bedrag dat deze werkgever aan onbelaste vergoedingen aan zijn werknemers mag verstrekken. Uiteraard gaat het hierbij alleen om de onbelaste vergoedingen die ten laste gaan van de vrije ruimte. Dat geldt niet voor alle vergoedingen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel van Salure.

Stel nu dat de werkgever hierboven in plaats van € 14.360 aan onbelaste vergoedingen € 16.000 aan zijn werknemers toekent in 2021:

Advies Salure

Voorbeeld

Totale loonsoom: €600.000

Onbelaste vergoedingen: €16.000

Overschrijding vrije ruimte:  €16.000 – €14.360 = €1.640

Eindheffing van 80% over €1.640 = €1.312

Over de €1.640 die buiten de vrije ruimte valt, moet de werkgever dus 80% eindheffing betalen. 

 

Tips om de vrije ruimte optimaal te benutten

 

Bij het aanwijzen van onbelaste vergoedingen moet de werkgever rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat vergoedingen of verstrekkingen alleen in de vrije ruimte mogen als de hoogte van deze extra’s niet meer dan 30% afwijkt van wat in vergelijkbare gevallen gebruikelijk is. Wanneer er sprake is van een grotere afwijking, moet de werkgever het meerdere aanwijzen als belastbaar loon.

Tegelijkertijd beschouwt de Belastingdienst vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer als gebruikelijk. Als je het totaalbedrag aan onbelaste vergoedingen dus onder de € 2.400 per werknemer houdt, voldoe je automatisch aan de gebruikelijkheidstoets. Met dit bedrag kun je je werknemers net wat extra’s bieden. Salure heeft de volgende voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: wijs een hogere eindejaarsbonus aan

Bied je werknemers een financiële opsteker met een eindejaarsbonus. Voor zover deze in de vrije ruimte past, mag je de eindejaarsbonus onbelast uitkeren. Het meerdere moet bij het belastbare loon worden gerekend.

Tip 2: geef je werknemers een thuiswerkvergoeding

Nederland werkt massaal thuis en dat kost werknemers geld. Denk alleen al aan hogere stookkosten, binnenverlichting die vaker en langer brandt en het zelf voorzien in de koffie en lunch. Met een onbelaste thuiswerkvergoeding kun je je werknemers tegemoetkomen in deze extra kosten.

Tip 3: maak het kerstpakket groots(er)

Als werkgever kun je de kerstpakketten uitgebreider te maken en, voor zover mogelijk, onderbrengen in de vrije ruimte. Naast een warm gebaar naar je werknemers, help je de economie een handje.

Krijg advies van onze experts 

 

Wil je advies over het optimaal benutten van de WKR? Of de salarisadministratie in zijn geheel uitbesteden? De experts van Salure staan voor je klaar. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.

Bekijk ook:

Advies Salure

Webinar 15 juni: Alles wat je moet weten over de vrije ruimte in de WKR

Hoe bereken je de vrije ruimte in de WKR voor 2021? En hoe leg je dit vast in je administratie? Ontdek alles wat je moet weten over de WKR tijdens het webinar op 15 juni.

NOW-regeling

10 tips om kosten te besparen met de salarisadministratie

Slim gebruik maken van de WKR? Download gratis het whitepaper 10 tips om kosten te besparen met de salarisadministratie. Vol handige tips en rekenvoorbeelden!

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community