Terug naar het overzicht

levensloopregeling

Dit moet u weten over de werkkostenregeling

Wanneer u uw werknemers onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en/of terbeschikkingstellingen aanbiedt naast het loon, krijgt u te maken met de werkkostenregeling (WKR). Deze is sinds 2020 aanzienlijk verruimd. Salure zet de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje.

Even opfrissen: de WKR in het kort

De werkkostenregeling (WKR) werd op 1 januari 2011 ingevoerd om een overzichtelijker systeem voor vergoedingen en verstrekkingen te bieden. Van 2011 t/m 2014 konden werkgevers kiezen tussen het gebruiken van de oude vergoedingensystematiek of de WKR. Vanaf 2015 moeten werkgevers verplicht de WKR gebruiken bij het aanbieden van onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. Het is van belang dat u de voordelen die u in de WKR onder wil brengen, vooraf aanwijst. Zo voorkomt u een eventuele naheffing van de Belastingdienst.

WKR sinds 2020 verruimd

De werkkostenregeling is sinds 2020 verruimd. Dat zien we terug in het verhogen van de vrije ruimte. Waar de vrije ruimte in 2019 nog 1,2% van het fiscale loon bedroeg, werd deze in eerste instantie verhoogd naar 1,7% over de eerste € 400.000,- voor 2020. In verband met de coronacrisis is de vrije ruimte voor 2020 eenmalig verhoogd naar 3,0%. Dit verhoogde percentage geldt alleen over de eerste € 400.000,- van de loonsom. Over de rest van de loonsom (boven de € 400.000,-) mag maximaal 1,2% vrije ruimte worden berekend.

De WKR in 2021

Ook in 2021 wordt de vrije ruimte tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom bedraagt 3%, net als in 2020. Wel daalt de vrije ruimte over de loonsom boven de € 400.000 van 1,2% naar 1,18%. In dit artikel vindt u handige rekenvoorbeelden voor de werkkostenregeling in 2021.

Slim gebruik maken van de WKR? Download dan ons gratis whitepaper:

Concernregeling

Heeft uw bedrijf meerdere divisies? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de concernregeling van de WKR. De concernregeling houdt in dat u onder bepaalde voorwaarden de eindheffing van de WKR ook op concernniveau mag berekenen. Voordeel hiervan is dat u het concern met de hoogste fiscale loonsom kunt toepassen op de andere concerns. Zo profiteren de andere concerns dus van een zo hoog mogelijk bedrag aan vrije ruimte. U maakt zo optimaal gebruik van de WKR. Keerzijde hiervan is wel dat het concernonderdeel met de hoogste fiscale loonsom de eventuele eindheffing moet betalen.

Wilt u over 2020 de concernregeling toepassen? Dan moet u dit uiterlijk bij de aangifte over het eerste tijdvak van 2021 beslissen en laten weten aan de Belastingdienst.

Tweeschijvenstelsel vrije ruimte

Bij de oude concernregeling moest u de totale loonsom van alle BV’s in het concern bij elkaar optellen, en over dit bedrag 1,2% vrije ruimte berekenen. Deze vrije ruimte moest worden geboekt op het bedrijf met de hoogste fiscale loonsom. Sinds 2020 is er voor het berekenen van de vrije ruimte een tweeschijvenstelsel ingevoerd, waarbij u over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom een hogere vrije ruimte (namelijk 3%) mag berekenen.

Het kan raadzaam zijn om te bekijken wat in uw situatie voordeliger is. Er zijn twee opties:

  • Eindheffing berekenen voor alle BV’s apart, maar dan ook het voordeel van de verhoogde vrije ruimte van 3% over de eerste € 400.000,- voor elke BV;
  • De concernregeling toepassen en maar één keer de verhoogde vrije ruimte van 3% over de eerste € 400.000,-. Hier staat dan tegenover dat u ook maar één keer eindheffing aanwijst, op concernniveau.
 

Krijg advies van onze experts

Wilt u advies over het optimaal benutten van de WKR? De experts van Salure staan voor u klaar. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.

 

Bekijk ook:

Advies Salure

Webinar 15 juni: Alles wat je moet weten over de vrije ruimte in de WKR

Hoe bereken je de vrije ruimte in de WKR voor 2021? En hoe leg je dit vast in je administratie? Ontdek alles wat je moet weten over de WKR tijdens het webinar op 15 juni.
loonbeslag

Slim gebruik maken van de WKR? Download gratis het whitepaper 10 tips om kosten te besparen met de salarisadministratie. Vol handige tips en rekenvoorbeelden!

vrije ruimte thuiswerken

De Vrije Ruimte in 2021: profiteer jij optimaal?

Om werkgevers en werknemers te ondersteunen, is de vrije ruimte uit de WKR in 2020 en 2021 tijdelijk verhoogd. Wat betekent dit precies voor jou en hoe kun je hier zo gunstig mogelijk van profiteren? Salure zocht het uit.

Word gratis lid van onze community

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Ontdek onze laatste artikelen

Project MARCH wandelen

Wandelen met een dwarslaesie

Het onmogelijke mogelijk maken. Niet alleen voor onze klanten doen we dit graag, maar ook voor mensen met een dwarslaesie. Salure werkt daarom samen met Project MARCH, gevormd door studenten van de TU Delft, aan een – voor zover bekend – wereldwijd unicum: een dynamisch exoskelet.

Lees verder »


Volg ons en deel dit bericht

Volg ons en deel dit bericht

Download het whitepaper

Paul van Hengel

Adviseur Salure

NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.