NOW-regeling

Koolmees voert belangrijke wijzigingen in NOW-regeling door

De NOW-regeling was de afgelopen weken vaak in de actualiteit. Niet zo vreemd, aangezien dit één van de regelingen is die ondernemend Nederland door de coronacrisis heen moet helpen. Minister Koolmees heeft drie belangrijke wijzigingen in de regeling aangebracht:

  • Een eventuele dertiende maand die in januari 2020 is uitbetaald, telt niet langer mee;
  • De wijze van vaststelling van vergelijkbare omzet van seizoensbedrijven en overnamepartners verandert;
  • De aanvraagtermijn voor de NOW-regeling is met vijf dagen verlengd tot en met 5 juni 2020.

Deze wijzigingen lossen drie problemen op. Welke? Salure zocht het uit.

Probleem 1: dertiende maand leidt tot hoge loonsom in referentiemaand januari

Om deze wijziging toe te lichten, moeten we even kort terug naar de kern van de NOW-regeling. Deze regeling voorziet in een tegemoetkoming in de misgelopen omzet door tot maximaal 90% van de loonsom te vergoeden. Hierbij wordt de loonsom van januari 2020 als uitgangspunt genomen. Het UWV berekent achteraf of u niet teveel tegemoetkoming heeft ontvangen. Dit doet het UWV door de loonsom van januari 2020 te vergelijken met de misgelopen omzet in de ijkperiode maart-april-mei 2020.

Werkgevers die in januari 2020 een dertiende maand uitkeerden, lopen hierdoor een risico op een forse terugbetaling van de NOW-tegemoetkoming. Immers: de loonsom is door de uitbetaalde dertiende maand fors hoger dan de loonsom in maart-april-mei. Om eventuele ellende achteraf te voorkomen, heeft minister Koolmees nu besloten dat de in januari uitbetaalde dertiende maand niet wordt meegerekend. Momenteel is nog onduidelijk of dit ook zal gaan gelden voor andere bijzondere vergoedingen die in januari zijn uitbetaald.

Probleem 2: referentiemaand januari problematisch voor seizoensbedrijven

De oorspronkelijke NOW-regeling leidde tot problemen bij seizoensbedrijven en overnamepartners. Voor seizoensbedrijven is de referentiemaand januari een probleem, omdat zij dan aanmerkelijk minder werknemers in dienst hebben dan in de ijkperiode maart-april-mei. Gevolg: een lagere (of zelfs geen) NOW-subsidie, terwijl er in de ijkperiode terdege hoge loonkosten zijn.

Om dit probleem op te lossen, geldt nu de volgende regel: bedrijven die in de maanden maart-april-mei een loonsom hebben die hoger is dan drie keer de loonsom van januari, mogen maart als referentiemaand aanhouden, in plaats van januari. De NOW-subsidie wordt hiermee gebaseerd op een meer representatieve loonsom.

Probleem 3: loonsom overnamepartners geeft onrealistisch beeld

Overnamepartners die in 2019 of in de eerste twee maanden van 2020 een overname hebben gedaan, liepen tegen problemen aan met betrekking tot de bepaling van de omzetdaling. Deze wordt namelijk bepaald door een kwart van de omzet van 2019 te vergelijken met de ijkperiode in 2020. Gevolg: de omzet sinds de overname (in de ijkperiode dus) is veel hoger dan de omzet in de referentieperiode in 2019 of begin 2020, wat leidt tot minder of geen NOW-subsidie. Dit probleem is nu opgelost door de omzet sinds de overname als uitgangspunt te nemen.

Kosten besparen in onzekere tijden? Download gratis het whitepaper:
10 tips om kosten te besparen met de salarisadministratie.

Aanvraagtermijn NOW-regeling met vijf dagen verlengd

De aanpassingen van de NOW-regeling hebben tot gevolg dat meer bedrijven (alsnog) in aanmerking komen voor de NOW-subsidie. Daarom is de aanvraagtermijn met vijf dagen verlengd, van 31 mei 2020 tot uiterlijk 5 juni 2020.

Wat wél blijft: de controle achteraf

Uit het bovenstaande kon u het al opmaken: het UWV blijft het daadwerkelijk geleden omzetverlies achteraf controleren. Een vergelijking tussen verwacht omzetverlies en daadwerkelijk omzetverlies leidt uiteindelijk tot extra vergoeding óf terugbetaling. Het is dus erg belangrijk om uw verwachte omzetverlies zo nauwkeurig mogelijk te berekenen en door te geven. Uiteraard kan Salure u hierbij helpen.

Hoe helpt Salure?

Salure denkt graag met u mee in deze moeilijke tijd. Wilt u bijvoorbeeld een aanvraag voor de NOW-regeling indienen? Dan kan Salure het SV-loon van januari middels een analyse aanleveren. Neem voor deze en andere vragen contact op met Salure. Hulp of advies nodig met betrekking tot salarisadministratie? Neem contact op met Salure: 0182 – 543 643 of info@salure.nl.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
uitleg en waar het sociale verzekeringsloon op de loonstrook staat
SV-loon: wat is het en hoe werkt het?

SV-loon, ook wel sociale verzekeringsloon genoemd, is het bedrag dat wordt gebruikt om de hoogte van sociale verzekeringspremies te bepalen.

Lees meer →
uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen
Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je

Lees meer →
HR analytics: wat is het en hoe zet je het succesvol in?

Veel HR-professionals die meer datagedreven willen zijn in hun werk stellen de vraag “wat is HR analytics?” In dit bericht leggen we uit wat HR-analyse is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer →
transitievergoeding rekentool
Zo bereken je de transitievergoeding

Met de transitievergoeding compenseert de werkgever de werknemer voor het ontslag. Maar hoe hoog is die vergoeding? Bereken de transitievergoeding direct met de handige rekentool van Salure.

Lees meer →
bovenwettelijke vakantiedagen/verlof uitleg
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: wat is het verschil en waar heb je recht op?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen: dat zijn de twee smaken die we in Nederland kennen. Tussen deze soorten verlof zit een belangrijk verschil, dat niet altijd even duidelijk is. Met dit artikel in je achterzak hoef je geen seconde meer te twijfelen over wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen.

Lees meer →
hoe werkt een fietsplan
Fietsplan: alles wat werkgevers en werknemers moeten weten

‘Kan ik het fietsplan gebruiken om een nieuwe fiets te kopen?’. Het is een vraag die je jezelf als werknemer misschien al eens stelde. En die je als werkgever vast al vaker hoorde. Het korte antwoord is…

Lees meer →
RVU regeling om vervroegd met pensioen te gaan
Alles over de RVU-regeling

Wil je met pensioen, maar heb je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd? Een werknemer kan onder voorwaarden een zogenaamde RVU regeling afspreken. Een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Wat houdt deze regeling in?

Lees meer →
Verzuimprotocol opstellen | wat moet in een verzuimprotocol
Verzuimprotocol: alles wat je als werkgever moet weten

Is een werknemer ziek? Dan moet je als werkgever en werknemer verplicht een aantal stappen doorlopen. Zelfs als de werknemer na een dag afwezigheid alweer aan het werk gaat.

Lees meer →
Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg
Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

Het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen oftewel de loonbelastingverklaring is om de werkgever de loonheffingskorting toe te laten passen

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.