bik regeling awf

Bye bye BIK-regeling: Korting AWf-premie per 1 augustus

De BIK-regeling (baangerelateerde investeringskorting) werd eind 2020 in het leven geroepen, maar wordt alweer ingetrokkenDe aanleiding hiervoor is onzekerheid over de regeling bij de Europese Commissie. Om werkgevers toch tegemoet te komen, wil het kabinet de regeling vervangen door een korting op de AWf-premie. In deze blog lees jwat dit voor jou als werkgever betekent. 

Wat is de BIK-regeling?

De BIK werd vorig jaar met Prinsjesdag als coronamaatregel geïntroduceerd. Het doel hiervan was om werkgevers te stimuleren om in bedrijfsmiddelen te investeren in economisch lastige tijden. De investeringskorting zou 3,9% bedragen voor investeringen tot € 5.000.000. Deze korting zou worden verrekend met de loonheffing op de loonaangifte, een fiscaal voordeel dus. Hier lees je meer over de BIK-regeling 

Europese Commissie keurt BIK-regeling mogelijk af

De Europese Commissie ziet de BIK-regeling mogelijk als ongeoorloofde staatsteun, omdat de regeling alleen voor investeringen in Nederland geldt. Om te voorkomen dat ondernemers later geld met rente moeten terugbetalen, stelt het kabinet voor om de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 in te trekken.  

Korting AWf-premie verlaagt loonkosten

In plaats van de BIK-regeling komt er per 1 augustus 2021 een korting op de AWf-premie (Algemeen werkloosheidsfonds). De AWf-premie verandert als volgt:

  • De lage AWf-premie zakt van 2,70% naar 0,34% voor vaste arbeidscontracten.
  • De hoge AWf-premie zakt van 7,70% naar 5,34% voor flexibele arbeidscontracten.
 

Op deze manier worden de loonkosten van werkgevers verlaagd. Het idee hierachter is dat de financiële ruimte om te investeren zo toch nog wordt vergroot, wat het oorspronkelijke doel was van de BIK-regeling. 

Wat betekent dit voor werkgevers?

Het kabinet heeft besloten de BIK-regeling in te trekken. Dit betekent concreet dat je, als je sinds 1 januari 2021 hebt geïnvesteerd, geen gebruik kunt maken van de BIK-regeling. Heb je deze al verwerkt in de boekhouding? Dan adviseren wij dat je de kostprijs van je investering weer verhoogt naar het oorspronkelijke bedrag. Heb je als gevolg hiervan een bedrag gereserveerd op de balans voor teruggave van de loonheffing? Dan dien je deze reservering weer te corrigeren. 

Vanaf 1 augustus tot en met 31 december 2021 is er een lagere AWf-premie. AFAS past hier de salarissoftware op aan, zodat automatisch met de juiste percentages wordt gerekend. 

Deel dit artikel:

Best bekeken

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Topartikelen:

Bekijk onze laatste artikelen:

Alles over de Loonstrook: begrippen en uitleg

Een loonstrook is een belangrijk deel van de salarisadministratie. Daarom is het belangrijk om te weten wat alle afkortingen en termen betekenen die daarop staan.

Wij leggen in dit blog alles uit over de loonstrook.

Lees meer →
minimumloon 2023 Nederland

Wat is het minimumloon in 2023

Er is weer een jaar voorbijgevlogen en dat betekent dus dat het minimumloon 2022 bijna oud nieuws is. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het minimumloon 2023. Daarover lees je in deze blog meer!

Lees meer →
salary split: werkzaam in meerdere landen

Salary split: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij of je werknemer in meerdere landen werkzaam? Dan kun je wellicht gebruik maken van de lage (progressieve) tarieven in verschillende landen: het tariefsopstapje. Dit voordeel door de salary split (ook wel split payroll genoemd) kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Lees meer →
Uitleg over CSRD richtlijn

De CSRD: zo ga je ermee om

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. De belangrijkste verplichting die hierin is opgenomen, is dat organisaties moeten rapporteren op de impact die hun bedrijfsactiviteiten hebben op het milieu en op sociaal gebied.

Lees meer →

Wet werken waar je wilt

Per 1 januari 2023 is de Wet werken waar je wilt ingegaan. Hiermee krijgen werknemers (iets) meer vrijheid in het kiezen van de werkplek. Maar wat mag er wel en wat mag er niet? In dit artikel leggen we je het uit.

Lees meer →
werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Sinds 2022 geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Lees meer →

AFAS Payroll & HRM: De highlights uit Profit

In dit artikel selecteren we de handigste nieuwe functionaliteiten uit AFAS, specifiek voor HR & Payroll-professionals.

Lees meer →
eindejaarsgroet

Fijne feestdagen!

2023 is in zicht! Onze collega’s blikken in deze video terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Lees meer →
Advies consultancy procesoptimalisatie

Zo handel je slim je AFAS-workflowtaken af

Sinds de nieuwste update van AFAS kun je workflowtaken conditioneel afhandelen via de geplande taken. Hiermee kun je workflows automatisch afhandelen of doorzetten naar iemand van de HR-afdeling of de leidinggevende.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.