Extra couveuseverlof, maar geen overgangsrecht

Werkneemsters hebben per januari 2015 recht op extra verlof als hun baby wegens ziekte langer in het ziekenhuis verblijft. Maar er is geen sprake van overgangsrecht voor zwangere werkneemsters die voor januari met verlof zijn gegaan.

Sinds dit jaar geldt er een extra verlof als de baby langer dan een week in het ziekenhuis moet blijven en als de werkneemster ná 1 januari haar verlof heeft opgenomen. Werkneemsters die afgelopen jaar met verlof zijn gegaan, maar van wie het kind na 1 januari geboren is of wordt, hebben echter geen recht op couveuseverlof. Dit heeft Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten, in zijn antwoord op Kamervragen.

Bevallingsverlof berekenen

Bij het berekenen van de extra dagen bevallingsverlof, moeten werkneemsters de dagen vanaf de achtste opnamedag optellen. Als het pasgeboren kind bijvoorbeeld twee weken in het ziekenhuis moet blijven, dan heeft de werkneemster recht op één week extra bevallingsverlog. Bij het extra verlof geldt wel een meximum van tien weken.

De werkneemster heeft geen recht op de verlenging van het bevallingsverlof als het aantal opnamedagen minder is dan het aantal dagen dat sowieso al bij het verlof wordt opgeteld, omdat de werkneemster later is bevallen dan de geplande bevallingsdatum. Opletten dus voor aanstaande moeders en voor de salarisadministrateurs.

 

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community