4 vragen die elke werkgever moet stellen over het aanvullend geboorteverlof

In de zomer van 2020 was er goed nieuws voor nieuwe ouders: de verlofregelingen rondom het ouderschapsverlof en het aanvullend geboorteverlof werden uitgebreid. Dankzij het aanvullend geboorteverlof krijgen partners nu meer tijd om door te brengen met hun pasgeboren kind. Voor werkgevers brengt de regeling een aantal aandachtspunten met zich mee. Hoe voer je dit op juiste wijze door in de administratie? Salure zocht het uit en zet de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Ouderverlof: hoe zat het ook alweer?

Het ouderverlof bestaat uit 3 delen. Het geboorteverlof, het aanvullend geboorteverlof en het ouderschapsverlof:

(On)betaald ouderschapsverlof

 
 Voor wie: beide ouders

Wanneertot 8 jaar na de geboorte

Hoelang: 26 x het aantal werkuren per week

Geboorteverlof

 
 Voor wie: partner van de moeder

Wanneer: tot 4 weken na de geboorte
Hoelang: 1 x het aantal werkuren per week

Aanvullend geboorteverlof

 
 Voor wie: partner van de moeder

Wanneer: tot 6 maanden na de geboorte
Hoelang: 5 x het aantal werkuren per week

(On)betaald ouderschapsverlof

Beide ouders hebben recht op (on)betaald ouderschapsverlof. Dit geldt ook voor ouders van adoptie- en pleegkinderen. Tot 8 jaar na de geboorte mogen beide ouders ouderschapsverlof opnemen. Het verlofsaldo bedraagt in totaal 26 keer het aantal werkuren per week. Voor elk kind heb je recht op ouderschapsverlof. Let op: er kunnen in de cao wel afwijkende voorwaarden zijn vastgelegd over gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Geboorteverlof

Alleen de partner van de moeder heeft recht op geboorteverlof, ook wel bekend als kraamverlof of partnerschapsverlof. Het geboorteverlof wordt betaald door de werkgever en bedraagt één keer het aantal werkuren per week van de partner. Tot vier weken na de geboorte van het kind, heeft de partner recht op geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 heeft de partner, naast geboorteverlof, ook recht op aanvullend geboorteverlof. Dit verlof wordt betaald door het UWV. De duur van het verlof bedraagt vijf keer het aantal werkuren per week en kan tot zes maanden na de geboorte worden opgenomen. Hierbij betaalt het UWV voor de opgenomen verlofuren 70% van het UWV-dagloon van de partner. Let op: de partner moet éérst het geboorteverlof opnemen, voordat het aanvullend geboorteverlof kan worden opgenomen. Het aanvullend geboorteverlof kan niet met terugwerkende kracht worden opgenomen.

Bekijk in de video hieronder de uitleg van het aanvullend geboorteverlof:

Video afspelen over AFAS geboorteverlof

4 vragen die elke werkgever moet stellen over het aanvullend geboorteverlof

Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot de uitbetaling en het opnemen van het aanvullend geboorteverlof. Ook gaan pensioenfondsen verschillend om met het aanvullend geboorteverlof, en moet het worden ingericht in AFAS. Kortom: het administratieve proces rondom het verlof kan ingewikkeld zijn. Hier zijn vier tips voor werkgevers om rekening mee te houden:

Vraag 1: Hoe verloopt de doorbetaling van het aanvullend geboorteverlof?

De manier waarop het aanvullend geboorteverlof moet worden betaald, hangt onder meer af van de toegepaste cao. Op basis van de bepalingen in de cao zijn er vier opties voor het uitbetalen van het aanvullend geboorteverlof.

Optie 1: 70% van het UWV-dagloon wordt betaald, geen extra aanvulling

Zoals hierboven beschreven, betaalt het UWV het aanvullend geboorteverlof, à 70% van het UWV-dagloon van de partner. Dit kan het UWV ofwel rechtstreeks aan de werkgever of de werknemer betalen. Het is raadzaam om te kiezen voor rechtstreekse betaling van de opgenomen verlofuren aan de werknemer. Het UWV betaalt namelijk per vier weken en dit bedrag is altijd inclusief 8% vakantietoeslag.

Optie 2: De werkgever betaalt zelf een percentage van het loon door

In de cao kan zijn vastgelegd dat de werkgever een percentage van het loon zelf doorbetaalt over de opgenomen verlofuren. In de meeste gevallen betreft dit 70% van het loon.

Optie 3: De werkgever betaalt het volledige loon door

In de cao kan ook zijn vastgelegd dat de werkgever het volledige loon doorbetaalt over de opgenomen verlofuren.

Optie 4: De werkgever vult de uitkering aan

Het kan voorkomen dat de werkgever de uitkering van het UWV aanvult. In dit geval betaalt het UWV 70% van het UWV-dagloon. De werkgever vult dit verder aan. De specifieke bepalingen kunnen per cao verschillen.

In het geval van opties 2, 3 en 4 betaalt het UWV de uitkering aan de werkgever en betaal je als werkgever de werknemer door. Hiervoor zijn in AFAS verschillende looncomponenten beschikbaar, ook om de uitkering van het UWV te boeken om in de financiën te verwerken.

Vraag 2: Welke mogelijkheden heeft de werknemer om het verlof op te nemen?

De werknemer heeft een verlofrecht van 5 weken. Dit verlof mag worden opgenomen tot 6 maanden na de geboorte van het kind. Dit kan in één keer worden opgenomen, of wekelijks een bepaald aantal uur.

Vraag 3: Hoe gaan de betrokken pensioenfondsen om het aanvullend geboorteverlof?

Per pensioenfonds verschilt het hoe er met aanvullend geboorteverlof wordt omgegaan. In sommige gevallen blijft het pensioen doorlopen, terwijl in ander gevallen het als onbetaald verlof wordt gezien en het pensioen dus niet doorloopt. Als werkgever zul je dit dus zelf met je pensioenfonds moeten afstemmen.

Voor de grote pensioenfondsen heeft AFAS de nodige aanpassingen al verwerkt. Als je een eigen pensioenregeling hebt, zullen er waarschijnlijk aanpassingen nodig zijn in de pensioenregeling in AFAS.

Vraag 4: Hoe richt ik het aanvullend geboorteverlof in AFAS in?

Vanaf Profit 15 biedt AFAS de mogelijkheid om het aanvullend geboorteverlof in te richten. Het inrichten zelf moet nog wel plaatsvinden. Je kunt InSite zo inrichten dat de werknemer zelf het geboorteverlof kan aanvragen. De werknemer kan zelf via InSite het kind registreren en vervolgens verlof aanvragen. Daarna kan automatisch berekend worden hoeveel verlofrecht er is en kan dit worden toegekend.

Hoe helpt Salure?

De consultants van Salure staan voor je klaar om het aanvullend geboorteverlof naar wens in te richten. Hierbij combineren de experts kennis van de toepasselijke wetgeving en AFAS om tot een optimale inrichting in jouw AFAS-omgeving te komen. Bel 0182 – 543 643 of mail naar info@salure.nl.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community