Terug naar het overzicht

Normbedrag zakelijke consumpties omhoog

Het normbedrag voor het vergoeden of verstrekken van consumpties op de werkplek aan werknemers gaat in 2012 omhoog naar € 3,25 per week of € 0,65 per dag. Wanneer bedrijven al overgestapt zijn op de werkkostenregeling maakt het niet uit of de consumpties tijdens werktijd verstrekt zijn of niet. Een vergoeding voor deze consumpties wordt altijd bij het salaris opgeteld. Werkgevers kunnen dit belasten bij de werknemer of onderbrengen in de vrije ruimte. Hiervoor geldt geen normbedrag.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen mogen kleine consumpties op de werkplek zoals koffie, thee gebruik en fruit onbelast verstrekt worden. Het normbedrag geldt voor het onbelast vergoeding geven voor consumpties. Het maximumbedrag van € 3,25 per week of € 0,65 per dag mag zonder nader bewijs onbelast aan werknemers gegeven worden voor consumpties op de werkplek.

Normbedrag voor maaltijden

Ook voor het vergoeden van een maaltijd moeten werkgevers zich aan een hoger normbedrag houden. In 2012 zijn de normbedragen voor belaste kantinemaaltijden € 2,25 voor een ontbijt of koffiemaaltijd en € 4,30 voor een warme maaltijd. Een eventuele eigen bijdrage van werknemers voor de belaste kantinemaaltijd mag altijd in mindering gebracht worden op het normbedrag, maar niet verder dan tot € 0.

Werkgevers mogen alleen maaltijden onbelast vergoeden of verstrekken als de maaltijden een meer dan bijkomstig zakelijk karakter hebben. Er is sprake van een maaltijd met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter bij dienstreizen, al dan niet verwacht overwerk of werk op koopavonden, reizen van mobiele en ambulante werknemers, zakelijke besprekingen met klanten buiten de vaste werkplek, werkzaamheden op niet-permanente locaties (zoals bij het werk van wegenbouwers en bouwvakkers) en werkzaamheden aan boord van vliegtuigen, schepen of boorplatforms.Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.