Terug naar het overzicht

werktijdverkorting noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud overheid coronavirus

De Aof-premie: Alles wat je moet weten

Vanaf 1 januari geldt de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie). Wat betekent dit voor jou als werkgever? En wat verandert er in je salarisadministratie? Ontdek alles wat je moet weten.

Wat verandert er?

Om kleine werkgevers tegemoet te komen in de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, gaat vanaf 1 januari 2022 de gedifferentieerde Aof-premie gelden. Dit is een korting op de basispremie WAO/WIA voor kleine werkgevers. Zij mogen een lager premiepercentage betalen. 

De gedifferentieerde percentages zijn in 2022 als volgt:

  • Lage Aof-premie = 5,49%
  • Hoge Aof-premie = 7,05%

Moet ik de lage of de hoge Aof-premie betalen?

Dat hangt er in de eerste plaats vanaf of je als grote of kleine werkgever kwalificeert. De lage Aof-premie geldt voor het loon dat wordt betaald door kleine werkgevers. De hoge Aof-premie geldt voor het loon dat wordt betaald door grote werkgevers. Maar let op: voor UWV- en WAZO-uitkeringen geldt altijd de hoge premie.

Wanneer ben je een kleine werkgever?

Je bent een kleine werkgever wanneer de totale premieloonsom maximaal 25 keer het gemiddelde premieloon per werknemer per jaar bedraagt. Hierbij dien je uit te gaan van het premieloon van twee jaar terug (t-2). Dus voor het bepalen van de premie in 2022 moet je uitgaan van premieloon in 2020.

Is de totale premieloonsom maximaal 25 keer het gemiddelde loon? Dan mag je de lage Aof-premie betalen.

Hoge Aof-premie voor UWV- en WAZO-uitkeringen

Over UWV- en WAZO-uitkeringen moet je altijd het hoge premiepercentage betalen. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je voor dezelfde werknemer zowel de hoge als de lage Aof-premie moet betalen. Als kleine werkgever moet je de lage Aof-premie betalen over het loon, maar de hoge premie over de uitkering.

Voorbeeld

Een werknemer ontvangt € 1.900 aan loon per maand. Zijn werkgever kwalificeert als kleine werkgever. Daarnaast ontvangt hij ook een WIA-uitkering van € 900 per maand.

  • Over het loon van € 1.900 betaalt hij de lage Aof-premie. 
  • Over de uitkering van € 900 betaalt hij de hoge Aof-premie. 
  • Over het loon van € 1.900 betaalt hij de lage Aof-premie. Dat is € 1.900 * 0,0549=€ 104,31
  • Over de uitkering van € 900 betaalt hij de hoge Aof-premie. Dat is € 900 * 0,0705=€ 63,45

Wat betekent dit voor je administratie?

De meeste organisaties vermeldden WAZO-uitkeringen niet apart op de loonstrook. Dit was niet nodig omdat het loon ‘gewoon’ wordt doorbetaald en door het UWV wordt gecompenseerd. Met ingang van 1 januari 2022 moet je dit wél apart vastleggen, omdat je over uitkeringen de hoge Aof-premie moet betalen. Je dient WAZO- en UWV-uitkeringen dus apart te verwerken in je salarisadministratie.

Er komen 3 nieuwe rubrieken in de aangifte loonheffingen voor de Aof-premie:

  1. Laag (loon kleine werkgever)
  2. Hoog (loon grote werkgever/loon WSW-werknemer)
  3. Uitkeringen (WW,ZW,WIA (WGA/IVA), WAO,WAZO, Toeslagenwet, wachtgeld oude regeling)

Wil je hier meer over weten? Lees dan de nieuwsbrief loonheffingen van de Belastingdienst.

Tip: controleer je salarissoftware

De meeste salarissoftwarepakketten berekenen automatisch de juiste premie wanneer je de juiste looncomponenten gebruikt. Wil je het zeker weten? Controleer dan de release notes van je software.

Aof-premie in AFAS

Gebruik je standaard looncomponenten van AFAS? Dan zullen de juiste premiepercentages automatisch worden berekend. Gebruik je echter eigen gemaakte looncomponenten? Controleer dan (of laat controleren) of de lijstbegrippen in orde zijn. Zo zorg je ervoor dat de juiste informatie wordt door gekoppeld naar de loonaangifte en voorkom je problemen achteraf. Twijfel je hieraan? Dan kun je altijd een ticket insturen via de Tickettool.* Onze functioneel beheerders kijken graag met je mee.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van veranderingen op gebied van HR en Payroll? Word dan gratis lid van onze community! Je ontvangt elke maand de belangrijkste updates en uitnodigingen voor (online) evenementen.

*De Tickettool is beschikbaar voor klanten van Salure met een Functioneel Beheer-contract. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via verkoop@salure.nl of bel +31 182 543 643.

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Ontdek onze laatste artikelen

Bekendmaking Winnaar AFAS Open 2022

Tijdens de AFAS Open konden bezoekers meedoen aan onze winactie met het thema “Ready for Takeoff?” Heb jij de vertalingen van “Raadpleeg de wie-is-wie” goed geraden? Ontdek de antwoorden en de winnaar van de drone:

Lees verder »


Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Download our brochure

NPS score Salure

Salure behaalt NPS van 27

Onze klanten hebben ons beoordeeld! We zijn erg blij met een Net Promoter Score van 27. Lees verder en ontdek wat onze klanten over ons zeggen.