uitleg handboek loonheffingen plus nieuwsbrief loonheffingen

Handboek loonheffingen: wat is het + update nieuwsbrief loonheffingen

Het Handboek Loonheffingen is een door de Belastingdienst opgesteld (online te vinden) document dat jaarlijks verschijnt. In het handboek is een stappenplan opgenomen. Daarin lees je precies hoe je de loonadministratie kan inrichten, inclusief alle actuele bedragen, percentages, voorwaarden en procedures. In het begin van het handboek zijn de wijzigingen ten opzichte van de vorige uitgave opgenomen. Zo zie je direct wat je moet aanpassen in de loonadministratie. Meer over het Handboek Loonheffingen en de daaraan gekoppelde nieuwsbrief lees je hieronder.

Nieuwsbrief loonheffingen 2023

In de Nieuwsbrief Loonheffingen van de Belastingdienst zijn de nieuwe regels voor het inhouden en betalen van de loonheffingen per het nieuwe jaar uitgelicht. Zo is in 2023 de gerichte vrijstelling voor een onbelaste kilometervergoeding verhoogd van € 0,19 naar € 0,21. Verder is de gerichte vrijstelling voor de onbelaste thuiswerkvergoeding per 2023 verhoogd naar van € 2,00 naar € 2,15. 

Wijzigingen in de gebruikelijkloonregeling, voor de regeling voor extraterritoriale kosten en in de fiscale regeling van aandelenoptierechten voor werknemers stipt de Belastingdienst eveneens onder meer aan. Ook krijg je in de nieuwsbrief informatie over de wijzigingen in de aangifte loonheffingen voor 2023.

Er zijn voor 2023 twee uitgaven van de Nieuwsbrief Loonheffingen verschenen. De tweede vormt een correctie op de eerste versie op basis van wijzigingen in het Belastingplan 2023 en andere wetten. Benieuwd naar de volledige inhoud? Je bekijkt de laatste Nieuwsbrief Loonheffingen hier. Wil je weten wat de tarieven, bedragen en percentages loonheffingen per 1 januari 2023 zijn? In dit document zijn deze stuk voor stuk terug te vinden. 

Wat staat er in het handboekloonheffingen?

In het Handboek Loonheffingen neemt de Belastingdienst je stapsgewijs mee door de stappen die je moet nemen om je loonadministratie in orde te brengen. Deze stappen zijn:

 1. Nagaan of er een dienstbetrekking is: wanneer spreek je van een inhoudingsplichtige en wanneer is er sprake van een dienstbetrekking? Ook vind je meer informatie over een opgaaf van uitbetaalde bedragen aan een derde.
 2. Gegevens werknemer administreren: hoe meld je je aan als werkgever? Hoe stel je de identiteit van een werknemer vast, welke gegevens moet je krijgen voor de loonheffingen en wat gebeurt er bij een fusie of overname? Dat en meer, zoals de eerstedagsmelding en het anoniementarief, valt onder stap twee.
 3. Loonadministratie aanleggen: welke informatie heb je nodig voor de loonadministratie? Welke administratieve verplichtingen zijn er voor de loonbelasting en hoe zit het met het bewaren van de administratie? 
 4. Bepalen wat tot het loon behoort: waar is loon uit opgebouwd, hoe zit het met uitkeringen bij bijzondere gebeurtenissen, hoe werken aandelenopties, hoe kan je als werkgever bijdragen aan de studiekosten van kinderen van je werknemer en wat is negatief loon? Kortom: alles wat met loon en andere vergoedingen te maken heeft, komt aan bod. 
 5. Loontijdvakkensystematiek: een werknemer of uitkeringsgerechtigde kan twee soorten loon ontvangen: tijdvakloon en niet-tijdvakloon. Dit is van invloed op het afdragen van fiscale premies.
 6. Voortschrijdend cumulatief berekenen
 7. Premies werknemersverzekeringen berekenen
 8. Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen
 9. Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen
 10. Eindheffing werkkostenregeling berekenen
 11. Bedragen in de loonstaat boeken: ontdek exact hoe een loonstrook is opgebouwd en wat de betekenis van alle begrippen is.
 12. Loonstrook aan werknemers verstrekken
 13. Loonheffingen aangeven en betalen: wanneer moet je aangifte doen en betalen, wat gebeurt er als je dit niet doet en waarvoor ben je als werkgever aansprakelijk?
 14. Aangiften corrigeren: welke gegevens in de aangiften moet je als werkgever corrigeren en op welke manieren doe je dit voor de afgelopen boekjaren?
 15. Jaaropgaaf aan werknemers verstrekken
 16. Informatieplicht: als werkgever krijg je mogelijk te maken met een boekenonderzoek, bedrijfsbezoek of waarneming ter plaatse. Ook kan de Belastingdienst vragen om meer informatie.
 17. Einde van inhoudingsplicht of dienstbetrekking: wat gebeurt er als jij je onderneming overdraagt of het dienstverband van een werknemer eindigt? Van de auto van de zaak tot vakantiedagen: je leest er alles over in stap 17.

Wil je gerichte informatie over (een van) deze stappen, dan zijn deze hier in te zien (versie oktober 2022). 

Handboek loonheffingen 2023

Speciale thema's

Naast het stappenplan, komen in het Handboek Loonheffingen ook verschillende thema’s aan de orde. Denk aan pensioenen, bijzondere arbeidsrelaties (zoals aandeelhouders, bestuurders en oproepkrachten) en vervoer en reiskosten.

Het Handboek Loonheffingen is een fluïde document. Met andere woorden: de Belastingdienst publiceert jaarlijks een versie die geheel up-to-date is. Het Handboek Loonheffingen 2023 verschijnt naar verwachting in maart 2023.

Neemt het heft in eigen hand op de Salure Academy

Ga jij werken met AFAS, al dan niet in het buitenland? Of wil je leren hoe je een goede autorisatiestructuur in AFAS neerzet? Neem een kijkje tussen onze trainingen, zodat je efficiënter en met controle profiteert van alles wat AFAS aan jouw organisatie te bieden heeft.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community