arbeidsmarkt

6 maatregelen die de arbeidsmarkt moeten redden

Het kabinet heeft begin april een brief met 37 maatregelen aan de Tweede Kamer gestuurd die de arbeidsmarkt moeten hervormen. Werknemers moeten meer zekerheid krijgen, terwijl werkgevers juist wendbaarder moeten worden. Hieronder vind je de 6 belangrijkste maatregelen voor jou als werkgever. 

1. Minder tijdelijke contracten

Het wordt lastiger om personeel steeds opnieuw een tijdelijk contract te geven. Na drie tijdelijke contracten mag je straks namelijk een werknemer pas weer na 5 jaar een tijdelijk contract aanbieden. Nu mag dit al na een half jaar. Dit geldt overigens niet voor studenten.

2. Oproepcontracten afgeschaft

Nuluren en oproepcontracten worden afgeschaft. Deze worden vervangen door een basiscontract, waarbij de werknemer van een bepaald aantal uren verzekerd is. Werkt de werknemer structureel meer dan dit minimum aantal? Dan biedt je na een jaar een ruimer contract aan. De verplichte beschikbaarheid wordt bovendien ook begrensd tot 130% van het minimum aantal uur. Dit maakt het makkelijker voor personeel om ergens anders extra te werken. Ook deze maatregel geldt niet voor studenten.

3. Lage WW-premie bij basiscontract

Stap jij over van een oproepcontract naar het basiscontract? Dan krijg je wellicht een financiële meevaller. Voor het basiscontract gaat namelijk de lage WW-premie gelden, die 5% lager ligt dan de hoge WW-premie. Dit komt doordat het basiscontract meer zekerheid biedt dan de huidige oproepcontracten. Wel geldt hiervoor de voorwaarde dat het gaat om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook moet bij meer dan 30% overwerk alsnog de hoge WW-premie worden betaald, tenzij het contract meer dan 30 uur per week beslaat. Probeer dus een realistisch minimum aantal uur in het basiscontract vast te leggen.

4. Meer zekerheid voor uitzendkrachten

Heb je uitzendkrachten in dienst? Dan mag je straks na 52 weken niet meer op elk moment het contract beëindigen. Ook hebben uitzendkrachten na 2 jaar recht op een vast contract. Om uitzendkrachten meer zekerheid te geven, geldt ook dat hun pensioenregeling marktconform moet zijn en dat de overige arbeidsvoorwaarden gelijkwaardig zijn aan die van collega’s met een vast contract. Vanaf 2025 gaan hier ook certificeringen en boetes voor gelden.

5. Versoepeling re-integratieplichten in het MKB

Heb je minder dan 100 werknemers in dienst? Dan kan langdurige uitval door ziekte tot veel onzekerheid leiden. Hier moet het nieuwe pakket aan maatregelen verandering inbrengen. Het idee is dat je voortaan na één jaar al meer duidelijkheid kunt krijgen of je een langdurig zieke werknemer kan vervangen. In het tweede jaar moet je nog wel het loon doorbetalen en eventueel ondersteunen bij de re-integratie bij een andere werkgever. Herstelt de werknemer? Dan hoef je de werknemer niet diens functie te laten hervatten, tenzij je geen vervanger hebt gevonden en de vacature dus nog openstaat.

6. Crisisregeling bij calamiteiten

Met de coronacrisis in het achterhoofd wil het kabinet voortaan kunnen toegrijpen op een crisisregeling. Deze regeling moet bij calamiteiten, zoals bij een pandemie, meer flexibiliteit bieden aan werkgevers als het om vast personeel gaat. Je mag dan bijvoorbeeld:

    • Werknemers 6 maanden lang anders of elders inzetten;
    • Werknemers 20% minder laten werken. Over het niet-gewerkte aantal uren wordt 80% loon betaalt, waarbij je het totale loon niet meer dan 10% mag laten dalen en ook niet onder het minimumloon mag komen. Voorwaarde is wel dat de OR instemt en de vakbonden op de hoogte zijn.

Om deze regeling te bekostigen, wordt overwogen om werkgevers een hogere Afw-premie te laten betalen.

Wordt vervolgd in 2024

Een fors pakket aan maatregelen dus, dat vooral betere arbeidsvoorwaarden biedt aan (tijdelijke) werknemers, maar ook meer administratie met zich meebrengt. Het duurt wel nog even voordat de maatregelen ingaan. In het voorjaar van 2024 wordt de nieuwe wetgeving aangeboden aan de Tweede Kamer en moet dus ook nog worden goedgekeurd.

Wil je hiervan op de hoogte blijven en weten wat je tegen die tijd administratief moet regelen? Meld je dan gratis aan voor onze community. Dan ontvang je elke maand de laatste updates op gebied van HR & payroll.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community