hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte en AOW

Loondoorbetaling bij ziekte AOW: Wat is het nu?

Loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers is sinds 1 juli 2023 definitief teruggebracht tot een periode van 6 weken. Deze verkorte termijn geldt niet alleen voor de loondoorbetaling, maar ook voor de re-integratieverplichtingen, het opzegverbod bij ziekte, en het recht op een Ziektewet-uitkering.

In het streven om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om oudere werknemers in dienst te nemen, werd in 2016 de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd ingevoerd. Dit zou inhouden dat je als werkgever het loon van een arbeidsongeschikte AOW-gerechtigde ‘slechts’ 6 weken hoefde te doorbetalen bij ziekte, in plaats van de gebruikelijke 104 weken.

Echter, omdat er zorgen waren over mogelijke verdringing op de arbeidsmarkt door AOW-gerechtigden, zou de termijn voorlopig 13 weken blijven. Aangezien die zorgen ongegrond bleken, is dit overgangsrecht van 13 weken opgeheven op 1 juli 2023.

De termijn van 13 weken is echter van toepassing op AOW’ers die al vóór 1 juli 2023 ziek zijn.

Houd rekening met ziekteperiode voor de loondoorbetalingstermijn

Om vast te stellen of de loondoorbetalingstermijn 6 of 13 weken bedraagt voor een arbeidsongeschikte AOW’er, moet je rekening houden met de regels voor het samentellen van ziekteperioden.

Als twee ziekteperioden elkaar opvolgen met een onderbreking van minder dan 4 weken, wordt dit namelijk beschouwd als één ziekteperiode.

Dit betekent dat als een werknemer:
 
  • vóór 1 juli 2023 ziek is geworden (en maximaal 13 weken loon ontvangt), en;
  • binnen 13 weken is hersteld, en;
  • zich vervolgens binnen 4 weken opnieuw ziek heeft gemeld,

deze werknemer de termijn van 13 weken vol mag maken.

De re-integratieverplichtingen voor AOW’ers zijn versoepeld

De termijn van 6 weken (of 13 weken voor AOW’ers die al vóór 1 juli 2023 ziek zijn) is ook van toepassing op de re-integratieverplichtingen van werkgevers. Voor AOW-gerechtigde werknemers gelden versoepelde re-integratieverplichtingen: werkgevers moeten zich alleen richten op de re-integratie van de werknemer binnen hun eigen organisatie. Hiervoor hoeft er geen plan van aanpak opgesteld te worden.

Bovendien is de verkorte termijn van toepassing op het opzegverbod tijdens ziekte. Dit betekent dat een werkgever de AOW’er na 6 (of 13) weken mag ontslaan ongeacht of deze nog ziek is. Als het contract van de AOW’er tijdens de loondoorbetalingsperiode eindigt, heeft hij recht op een Ziektewetuitkering. Deze uitkering is sinds 1 juli 2023 beperkt tot maximaal 6 weken.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community