stakingen-doorbetalen-loon

Stakingen & salarissen: 3 vragen beantwoord

In maart en april zijn er weer nieuwe stakingen in het OV en in de zorg aangekondigd. Moet je het loon van deze medewerkers eigenlijk doorbetalen? En van medewerkers die hierdoor niet kunnen werken? In dit artikel krijg je antwoord op 3 vragen over de gevolgen van stakingen voor je salarisadministratie.

Moet je stakende werknemers doorbetalen?

Stakende werknemers hebben in principe geen recht op loon, omdat ze hun verplichting om te werken opschorten. Ook maken ze geen aanspraak op werk gerelateerde arbeidsvoorwaarden. Denk aan vakantiedagenopbouw, een dertiende maand of een eindejaarsuitkering. Dit geldt ook voor WW- en bijstandsuitkeringen.

In AFAS houd je dan ook de stakingsuren in op het salaris. Hiervoor gebruik je de onbetaald verlofuren, tenzij er aparte looncomponenten voor stakingsuren aanwezig zijn in de cao. Ook in de loonaangifte meld je dat een medewerker heeft gestaakt.

Organiseert een vakbond de staking? Dan krijgen de stakers die daarbij aangesloten zijn vaak wél een vergoeding van de vakbond.

Wat als mijn medewerkers niet kunnen werken omdat hun collega’s staken?

Dit ligt iets ingewikkelder. Wordt er gestaakt omdat jij als werkgever nalatig bent geweest? Dan hebben de medewerkers die graag willen werken, maar dat niet kunnen, wél recht op loon. Dit geldt ook bij korte ongeorganiseerde stakingsacties waar de medewerker niets mee te maken heeft.

Maar heeft de medewerker zelf belang bij de staking, omdat er gestaakt wordt voor een hoger loon bijvoorbeeld? Dan hoef je deze medewerker vaak niet door te betalen.

Het OV staakt. Moet ik de extra reistijd en kosten vergoeden?

Wanneer het OV staakt, is dat natuurlijk vervelend voor medewerkers die normaal gesproken met de trein, bus of tram naar werk reizen. Het reizen duurt langer en wordt wellicht duurder. Moet je als werkgever de werknemer hierin tegemoet komen? Of moet de werknemer deze lasten zelf dragen?

De werknemer is er zelf verantwoordelijk voor om op tijd op werk te zijn. Reistijd voor woon-werkverkeer komt namelijk normaal gesproken voor rekening van de werknemer, tenzij dit anders is vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Alleen de reistijd die tijdens het werk wordt gemaakt geldt als werktijd en moet worden doorbetaald. 

Neemt een werknemer een taxi naar het werk vanwege een OV-staking? Dan moet hij of zij deze taxi dus in principe zelf betalen.

De werknemer kan eventueel van werkdagen wisselen of een vakantiedag opnemen, als hij of zij het echt niet ziet zitten om te werken tijdens de stakingen.

Je kunt als werkgever je werknemer hier natuurlijk wel in tegemoet komen. Als het kan, zijn thuiswerkdagen een goed idee tijdens OV-stakingen. Of je kunt de medewerker op een ander tijdstip laten beginnen. Ook zou je, vanuit goed werkgeverschap, (een deel van) de parkeer-, taxi-, of huurfietskosten kunnen betalen.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community