levensloopregeling

De levensloopregeling en vitaliteitsregeling: alles wat je moet weten

De levensloopregeling en de spaarloonregeling zouden in 2013 worden geïntegreerd tot de vitaliteitsregeling. Deze regeling zou werknemers helpen om een bedrag opzij te zetten voor een studie of een deeltijdpensioen bijvoorbeeld. De vitaliteitsregeling werd echter begin oktober 2012 geschrapt.

 

Wat is de vitaliteitsregeling?

Het idee achter de vitaliteitsregeling was dat werkgevers, werknemers, ondernemers of zzp-ers jaarlijks maximaal 5000 euro opzij mochten zetten op een daarvoor speciaal bestemde rekening. Het bedrag mocht van de belasting afgetrokken worden in box 1, het inkomen uit loon of werken. Op de rekening mocht maximaal 20.000 euro staan en dat bedrag zou belastingvrij zijn. Geld van de rekening mocht worden opgenomen, maar er moest wel belasting over betaald worden. Het geld opnemen mocht op ieder moment.

Nadelen vitaliteitsregeling

Aan de vitaliteitsregeling zaten een aantal voorwaarden die het moeilijk maakten om het spaargeld te gebruiken voor het pensioen. Het maximale spaarbedrag van 20.000 euro was expres laag gehouden. Daarnaast mocht een rekeninghouder na zijn 62e verjaardag nog maar 10.000 euro per jaar opnemen.

Voordelen vitaliteitsregeling

Iedereen zou vrij zijn om een vitaliteitsregeling te openen: werknemers, werkgevers, ondernemers en zzp-ers. Freelancers en zzp-ers konden eerder niet deelnemen aan de spaarloon- en levensloopregeling, omdat de inleg door de werkgever op het loon werd ingehouden. Bij de vitaliteitsregeling legde de spaarder zelf in en die inleg mocht van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Er zou meer geld gespaard mogen worden dan mogelijk was in de spaarloonregeling en het geld zou vrij opneembaar zijn. Een deel van het opgenomen geld kon gebruikt worden om een opleiding te volgen, schulden af te lossen, een auto te kopen of bijvoorbeeld een wereldreis te maken.

Zoals eerder vermeld is de vitaliteitsregeling uiteindelijk geschrapt. Waar je als werkgever wél rekening mee moet houden in 2021, is de afloop van het overgangsrecht van de levensloopregeling.

 

Wat is de levensloopregeling?

Via de levensloopregeling konden werknemers een deel van hun brutosalaris sparen om eerder met pensioen te gaan. Vanwege de vergrijzing in Nederland werd de levensloopregeling op 1 januari 2012 afgeschaft. Er werd een overgangsregeling geïntroduceerd; voor mensen die voor 1 januari 2012 deelnamen aan de levensloopregeling, gold een overgangsrecht. Dit overgangsrecht eindigt op 31 december 2021. Met dit recht kunnen werknemers belastingvrij blijven sparen tot uiterlijk 31 oktober 2021.

Waar moet je als werkgever rekening mee houden in 2021?

2021 is het laatste jaar waarin een medewerker die al aan de regeling meedoet, nog inleg kan doen van de premie. In 2022 bestaat de regeling niet meer. Dit betekent dat de regeling na 2021 vrij valt en direct wordt uitgekeerd. Heb je medewerkers in dienst die van de regeling gebruik maken? Zorg er dan voor dat ze na gaan denken over de manier waarop de regeling geldelijk moet worden gemaakt.

In 2021 heb je nog de keuze om het maandelijks uit te laten keren of er mee te stoppen en alles in een keer uit te laten keren. Na 31-12-2021 heb je deze keuze niet meer.

Tip! Kijk hier het eindejaarswebinar van Salure terug. Hierin bespreken we wat je als werkgever precies moet weten over de levensloopregeling.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community