Recruitee webinar AFAS

Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Als partner van AFAS en Recruitee organiseerden wij op 20 april een webinar over de mogelijkheden. Hieronder kijk je het webinar terug en staan de veelgestelde vragen tijdens het webinar. 

Recruitee & AFAS: Slimmer en sneller werven

Tijdens dit webinar van Salure laten we zien hoe je AFAS samen met Recruitee inzet om sneller en slimmer te werven.

10 vragen over Recruitee beantwoord

1. De koppeling met AFAS ondersteunt nu alleen gegevens, geen documenten. Hoe hebben jullie dat opgelost?

De documenten die wij bij de werving gebruiken zetten wij niet door naar AFAS. Het CV blijft bij ons dus bewaard in Recruitee. Overige documenten worden in AFAS geüpload op het moment dat de kandidaat in dienst wordt gemeld.

Als je het CV ook in AFAS wilt hebben staan, moet je deze dus nog handmatig toevoegen in AFAS.

2. Kun je eenvoudig je eigen werkenbij-site koppelen aan Recruitee?

Via een widget of via API is het mogelijk om je eigen werkenbij-site aan Recruitee te koppelen. Recruitee zelf heeft ook de mogelijkheid tot het maken van een werkenbij-site. In alle pakketten van Recruitee zit gratis een werkenbij-site inbegrepen en is het eenvoudig mogelijk deze zelf in te richten. Je hoeft hierbij geen HTML- of andere kennis te hebben.

3. Kan je een onderscheid maken tussen publicatie van gratis en betaalde vacatures?

Je kunt Recruitee koppelen aan je zakelijke LinkedIn (bedrijfs)pagina. Vacatures worden dan automatisch gratis op de bedrijfspagina doorgeplaatst. Met de nieuwe LinkedIn-pakketten kies je vervolgens zelf welke vacatures je aanzet voor de betaalde posities.

Op de overige jobboards worden de vacatures altijd gratis doorgeplaatst. Daarna kun je deze betaald promoten. Dit kan via Recruitee of via het jobboard zelf.

4. Komt de huidige AFAS-wervingsmodule te vervallen?

Met Recruitee heb je de wervingsmodule in AFAS niet meer nodig. Die kun je dus laten vervallen. Je stuurt de kandidaat dan door vanuit Recruitee. De kandidaat komt dan binnen in AFAS bij het in dienst-meldproces.

5. Wat zijn de kosten van Recruitee? Vanaf hoeveel vacatures is dit interessant?

Recruitee biedt verschillende pakketten, beginnend bij 10 vacatures. Je vindt de tarieven via: www.recruitee.com/nl/pricing.

6. Kun je een sollicitant vanuit Recruitee een ontvangstbevestiging sturen?

Bij de vacatures in Recruitee stel je de bevestigingsmail in die het systeem automatisch naar de sollicitant stuurt. Je kunt een standaardmail laten sturen of een specifieke mail voor een bepaalde vacature.

7. Is het mogelijk om een afdeling alleen toegang te geven tot het maken van afspraken met de kandidaat, maar niet tot de andere informatie?

In Recruitee is er veel mogelijk via de instellingen om toegang te beheren. Je kunt dus zelf aangeven welke gegevens een specifieke medewerker ziet.

8. Worden persoonsgegevens van (afgewezen) kandidaten automatisch verwijderd? (AVG)

Je kunt zelf instellen hoe je met het bewaren van de data van kandidaten omgaat. Je kunt dit in Recruitee automatiseren, zodat de gegevens na een bepaalde tijd worden verwijderd. Daarbij kun je ook kiezen om bepaalde kandidaten uit te sluiten, bijvoorbeeld als diegene ook in een talentpool staat.

9. Zijn er ook handigheidjes waarmee je ‘niet-serieuze’ kandidaten efficiënt kunt afwijzen?

Wil je geen tijd verspillen aan kandidaten die in korte tijd op al je vacatures solliciteren? Dan kun je meerdere dingen doen. Je kunt in één keer een afwijzing in bulk versturen naar deze kandidaten, maar je kunt ook een kolom in je funnel maken waarbij je instelt dat je automatisch een afwijzing stuurt met een aangepaste tekst in de mail. Zo hoef je de sollicitant alleen maar in die kolom te slepen om diegene automatisch af te wijzen.

10. Kan je een afwijzing ook aanpassen zodat deze persoonlijk is?

In Recruitee heb je meerdere mogelijkheden voor het versturen van een afwijzing. Je kunt een standaard afwijzing maken die je apart of als bulk verstuurt. Je kunt ook elke mail afzonderlijk schrijven of een stuk tekst in je sjabloon aanpassen voordat je de mail verstuurt.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community