werkgeversverklaring in AFAS genereren

Zo genereer je automatisch de werkgeversverklaring in AFAS

Het komt regelmatig voor: een medewerker gaat verhuizen en heeft een werkgeversverklaring nodig. Wist je dat je een  automatisch ingevulde werkgeversverklaring in AFAS kunt laten genereren? Samen slim vooruit!

Wat is een werkgeversverklaring?

Als een medewerker gaat verhuizen of zijn eerste huis koopt, moet hij of zij meestal een hypotheek aanvragen. Een belangrijk onderdeel om een hypotheek aan te kunnen vragen is de werkgeversverklaring. Met de werkgeversverklaring geeft een werkgever een geldverstrekker, bijvoorbeeld de bank, een verklaring van het inkomen van de medewerker. Daarnaast wordt er in de werkgeversverklaring verklaard of het dienstverband voor bepaalde of onbepaalde tijd is. 

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. In de intentieverklaring geeft de werkgever aan wat de bedoeling is met het dienstverband na afloop van het tijdelijke contract. Dit gedeelte is dus alleen relevant wanneer de medewerker niet vast in dienst is. 

NHG werkgeversverklaring

In veel gevallen vraagt de hypotheekverstrekker om een specifiek model: de nieuwste versie van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werkgeversverklaring. De NHG werkgeversverklaring biedt een kader voor de informatie die wordt verstrekt aan geldverstrekkers, zodat deze aan de eisen voldoet en kan worden geaccepteerd. Hierop vermeld je de persoonsgegevens van de werknemer, zijn of haar contractduur, salarisgegevens en of het contract verlengd wordt bij goed functioneren.

Werkgeversverklaring in AFAS

Regel je de werkgeversklaring nog niet via je HRM-systeem? Dan kost dit je HR-afdeling en de medewerker veel tijd. De medewerker moet de aanvraag met het (juiste) formulier mailen en wachten op een antwoord; de manager moet alle salarisgegevens uitzoeken en invullen; het document printen, ondertekenen en inscannen  – of zelfs opsturen per post. En dat terwijl de medewerker het document vaak op korte termijn nodig heeft.  

Dat kan natuurlijk slimmer. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier binnen AFAS mee om te gaan:

1. Standaard AFAS werkgeversverklaring in Profit

In AFAS Profit kun je altijd het nieuwste model van de werkgeversverklaring vinden. Deze vind je in je AFAS HRM-systeem via Algemeen – Uitvoer – Beheer – Documenten. Zoek op ‘NHG werkgeversverklaring’. Dit document is al gevuld met persoons- en bedrijfsgegevens. Alleen sommige informatie ontbreekt nog, zoals het salarisgedeelte.

Maar wist je dat het nóg makkelijker kan?

2. Automatische aanvraag via AFAS Insite workflow

Je kunt dit proces heel makkelijk (laten) automatiseren door een workflow via AFAS InSite. Je personeel vraagt zelf eenvoudig de werkgeversverklaring aan via Employee Self Service. Vervolgens krijgt de manager een melding van de aanvraag. Zoveel mogelijk informatie wordt automatisch ingevuld en de manager kan de aanvraag met één druk op de knop goedkeuren. Je kunt de werkgeversverklaring zelfs automatisch digitaal laten ondertekenen. Dat bespaart een hoop tijd en uitzoekwerk.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n workflow eruit kan zien:

Deze workflow is niet standaard beschikbaar in AFAS InSite, omdat de werkwijze per organisatie verschilt. AFAS biedt wel een standaard stappenplan voor het maken van zo’n workflow:

      1. Bepaal de rekenmethode voor de loonbestanddelen;
      2. Kies de juiste periode voor het ophalen van de loongegevens;
      3. Verzamel de gegevens voor op de werkgeversverklaring;
      4. Richt de workflow in via een nieuw of bestaand type dossieritem. 

Workflow op maat?

Wil je een workflow voor de werkgeversverklaring inrichten voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze functioneel beheerders. Zij hebben veel ervaring met het bouwen van dit type workflow. Binnen no-time staat er een efficiënte workflow die jij en je collega’s kunnen gebruiken. Neem contact op via de Tickettool voor meer informatie. We helpen je graag slim vooruit!

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community