vakantiegeld berekenen

Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Hoe hoog moet het vakantiegeld zijn?

In beginsel ben je verplicht minimaal 8% van het brutoloon te betalen als vakantiegeld. Hier zit ook een maximum aan, namelijk 3 keer het minimumloon. Van dit maximum mag je echter afwijken als dat in het voordeel is van de werknemer. Regelmatig betalen werkgevers meer vakantiegeld uit dan 8%. Dit komt doordat sommige werkgevers het hele loon meerekenen in plaats van alleen het brutoloon, anderen hanteren een hoger percentage, en soms is er een hoger percentage afgesproken in de arbeidsvoorwaarden.

Vakantiegeld berekenen: zo doe je dat

Stel dat een werknemer een bruto maandsalaris heeft van €2.500 en het vakantiegeld bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris. Om het vakantiegeld te berekenen, volg je deze stappen:

Stap 1: Bepaal het bruto jaarsalaris.
Bruto jaarsalaris = bruto maandsalaris * 12
Bruto jaarsalaris = €2.500,- * 12 = €30.000,-

Stap 2: Bereken het vakantiegeld.
Vakantiegeld = (bruto jaarsalaris * percentage) / 100
Vakantiegeld = (€30.000 * 8) / 100 = €2.400,-

In dit voorbeeld bedraagt het vakantiegeld dus €2.400,-.


Let op! Dit is een vereenvoudigd voorbeeld. De vakantiegeldberekening kan in de praktijk anders zijn, afhankelijk van wetgeving, cao’s en je arbeidsovereenkomst. 

Over welk bedrag moet je 8% betalen?

Het vakantiegeld bereken je over het brutoloon. Dit betekent dat je bepaalde toeslagen en vergoedingen niet in de berekening hoeft mee te nemen. De volgende bedragen hoef je niet mee te tellen:

 • Vakantiebijslag
 • Winstuitkering
 • Pensioen- en spaarregeling
 • Onkostenvergoeding
 • Kostwinnersvergoeding
 • Eindejaarsuitkering
 • Uitkering bij bijzondere gelegenheden
 • Ziektekostenvergoeding

Moet je het vakantiegeld verplicht in mei uitbetalen?

De meeste bedrijven betalen het vakantiegeld uit in mei, maar je kunt in de arbeidsovereenkomst iets anders bepalen. Bijvoorbeeld dat je het vakantiegeld per halfjaar, kwartaal of per maand uitbetaalt. Dit moet je dan wel duidelijk vermelden op de loonstrook. Het kan ook zo zijn dat er in de CAO iets anders is afgesproken. Je kunt het vakantiegeld alleen later of in delen betalen wanneer dit is vastgelegd in:

 
 • De wet
 • De cao
 • De arbeidsovereenkomst
Je kunt bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement vastleggen dat medewerkers gebruikmaken van het individueel keuzebudget. In dat geval bepaalt de werknemer zelf wanneer het vakantiegeld wordt opgenomen.
 

Ook kun je individuele afspraken maken over het vakantiegeld. Dit moet je dan wel schriftelijk vastleggen.

Als je het vakantiegeld toch later of anders uitbetaalt, ook al is dit niet vastgelegd in de wet, cao of arbeidsovereenkomst, dan kan de werknemer verhoging en rente vorderen.

Betaal je ook vakantiegeld over betaalde vakantiedagen?

Ja, ook over uitbetaalde vakantiedagen moet je vakantiegeld betalen. Deze tellen mee in de berekening van het vakantiegeld.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community