vakantiegeld berekenen

Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Hoe hoog moet het vakantiegeld zijn?

In beginsel ben je verplicht minimaal 8% van het brutoloon te betalen als vakantiegeld. Hier zit ook een maximum aan, namelijk 3 keer het minimumloon. Van dit maximum mag je echter afwijken als dat in het voordeel is van de werknemer. Regelmatig betalen werkgevers meer vakantiegeld uit dan 8%. Dit komt doordat sommige werkgevers het hele loon meerekenen in plaats van alleen het brutoloon, anderen hanteren een hoger percentage, en soms is er een hoger percentage afgesproken in de arbeidsvoorwaarden.

Vakantiegeld berekenen: zo doe je dat

Stel dat een werknemer een bruto maandsalaris heeft van €2.500 en het vakantiegeld bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris. Om het vakantiegeld te berekenen, volg je deze stappen:

Stap 1: Bepaal het bruto jaarsalaris.
Bruto jaarsalaris = bruto maandsalaris * 12
Bruto jaarsalaris = €2.500,- * 12 = €30.000,-

Stap 2: Bereken het vakantiegeld.
Vakantiegeld = (bruto jaarsalaris * percentage) / 100
Vakantiegeld = (€30.000 * 8) / 100 = €2.400,-

In dit voorbeeld bedraagt het vakantiegeld dus €2.400,-.


Let op! Dit is een vereenvoudigd voorbeeld. De vakantiegeldberekening kan in de praktijk anders zijn, afhankelijk van wetgeving, cao’s en je arbeidsovereenkomst. 

Over welk bedrag moet je 8% betalen?

Het vakantiegeld bereken je over het brutoloon. Dit betekent dat je bepaalde toeslagen en vergoedingen niet in de berekening hoeft mee te nemen. De volgende bedragen hoef je niet mee te tellen:

 • Vakantiebijslag
 • Winstuitkering
 • Pensioen- en spaarregeling
 • Onkostenvergoeding
 • Kostwinnersvergoeding
 • Eindejaarsuitkering
 • Uitkering bij bijzondere gelegenheden
 • Ziektekostenvergoeding

Moet je het vakantiegeld verplicht in mei uitbetalen?

De meeste bedrijven betalen het vakantiegeld uit in mei, maar je kunt in de arbeidsovereenkomst iets anders bepalen. Bijvoorbeeld dat je het vakantiegeld per halfjaar, kwartaal of per maand uitbetaalt. Dit moet je dan wel duidelijk vermelden op de loonstrook. Het kan ook zo zijn dat er in de CAO iets anders is afgesproken. Je kunt het vakantiegeld alleen later of in delen betalen wanneer dit is vastgelegd in:

 
 • De wet
 • De cao
 • De arbeidsovereenkomst
Je kunt bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement vastleggen dat medewerkers gebruikmaken van het individueel keuzebudget. In dat geval bepaalt de werknemer zelf wanneer het vakantiegeld wordt opgenomen.
 

Ook kun je individuele afspraken maken over het vakantiegeld. Dit moet je dan wel schriftelijk vastleggen.

Als je het vakantiegeld toch later of anders uitbetaalt, ook al is dit niet vastgelegd in de wet, cao of arbeidsovereenkomst, dan kan de werknemer verhoging en rente vorderen.

Betaal je ook vakantiegeld over betaalde vakantiedagen?

Ja, ook over uitbetaalde vakantiedagen moet je vakantiegeld betalen. Deze tellen mee in de berekening van het vakantiegeld.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community