computable-awards-2022-salure

Project MARCH en Salure zijn ‘Dutch Masters of IT 2022’

Op donderdag 5 oktober 2022 hebben Salure en het Delftse studententeam Project MARCH samen de Computable Award gewonnen in de categorie Zorgproject. De winnaars werden tot ‘Dutch Masters of IT 2022’ uitgeroepen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tijdens de Computable Awards worden de meest innovatieve, succesvolle, verantwoorde en/of omvangrijke IT-projecten in Nederland onder de aandacht gebracht. In 16 categorieën wordt het meest opvallende project bekroond op basis van de stemmen van een vakjury en de lezers van Computable. Met 19,67% van de stemmen uit het publiek werd het breingestuurde exoskelet van Project MARCH gekozen tot winnaar in de categorie zorgproject.

Breingestuurd exoskelet

Project MARCH is een Dream Team van de TU Delft dat ieder jaar verder bouwt aan een dynamisch exoskelet, zodat mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. Uniek aan het project van dit jaar is de toevoeging van EEG (elektro-encefalografie): een soort badmuts die verschillen in hersenactiviteit meet. Het team slaagde er dit jaar in om via elektrodes de loopintentie in de hersenen te detecteren.

Datamodel

Als IT-partner ondersteunde Salure het team dit jaar bij het classificeren van de data en het opzetten van het datamodel. Bij het ontwikkelen van zo’n exoskelet komt namelijk een enorme hoeveelheid  data kijken. Via sensoren en dieptecamera’s wordt informatie verzameld, maar ook via de EEG. Zo werd bijvoorbeeld onderzocht welke elektrodes de meest nuttige data leveren, en hoe dit gebruikt kan worden om een beweging te initiëren.

Zo kon exoskelet lopen op basis van het signaal uit de hersenen. Zo vertelde piloot Koen tijdens de onthulling van het exoskelet dat dit de eerste keer in 8 jaar tijd is dat hij denkt aan lopen en ook daadwerkelijk kan lopen.

Jaco van Hengel, partner bij Salure, vertelt tijdens de uitreiking van de award: “Het is heel bijzonder dat zo’n groep studenten een jaar van hun leven wijdt aan dit project, met als doel mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen. Wij vinden het ontzettend gaaf dat wij hierbij kunnen helpen.”

Blik in de video hieronder terug op het afgelopen jaar met Salure en Project MARCH:

- Project MARCH en Salure zijn 'Dutch Masters of IT 2022'

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community