Kennisbank-HR-Payroll

Salure overtreft branchegemiddelde met NPS van 37,5

In januari 2023 vroegen wij onze klanten om feedback op onze dienstverlening. Het resultaat? Een Net Promoter Score van 37,5. Een mooie score die een stuk hoger ligt dan het gemiddelde in de financiële dienstverlening én onze score in 2020.

In januari hebben wij een NPS-onderzoek uitgevoerd, waarbij 10% van onze klanten anoniem een vragenlijst heeft ingevuld. De hoofdvraag was: “Hoe waarschijnlijk is het dat je Salure zou aanbevelen aan een vriend of collega?” Klanten konden hierbij een cijfer geven tussen de 0 en 10. Daarnaast konden klanten ook laten weten wat we op dit moment goed doen en wat we nog kunnen verbeteren.

Wat is NPS?

NPS (Net Promoter Score) is een wereldwijd gebruikte onderzoeksmethode voor het meten van klanttevredenheid en loyaliteit. De NPS wordt gemeten met een schaal van 0 tot 10. Wie een 9 of 10 geeft, is een ‘promoter’, wie een 7 of 8 geeft een ‘passive’ en wie een score tussen 0 en 6 geeft, is een ‘detractor’. De NPS is het percentage ‘promoters’ min het percentage ‘detractors.’ De daaruit volgende score kan als volgt worden geïnterpreteerd: 

  • -100 – 0: de dienstverlening heeft verbetering nodig;
  • 0 – 30: de dienstverlening is goed;
  • 30 – 100: de dienstverlening is geweldig, waarbij een score vanaf 70 ‘world-class’ wordt genoemd.

Wat is een 'normale' Net Promoter Score?

Net Promoter Scores verschillen sterk per branche. In een branche waar tekorten zijn op de arbeidsmarkt, ligt de NPS vaak lager doordat er niet genoeg mensen zijn om het gevraagde werk te kunnen doen. Zo is de gemiddelde NPS in de bouw -11, terwijl in de financiële dienstverlening de NPS-score gemiddeld 8 is.

Resultaten Salure

Allereerst zijn we erg blij met de 8,3 die we gemiddeld kregen op de vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat je Salure aan zou raden aan een vriend of collega?” De reacties op deze vraag waren als volgt verdeeld:

  • 43,75% gaf een 9 of 10 (in 2020 was dit 38%)
  • 50,25% gaf een 7 of 8 (in 2020 was dit 51%)
  • 6% gaf een score tussen 0 en 6 (in 2020 was dit 11%

Op basis van deze percentages komen we uit op een Net Promoter Score van 37,5. Een mooie score, die boven het gemiddelde in onze branche ligt. Ook is het een mooie stijging ten opzichte van de vorige meeting. In 2020 behaalden we nog een score van 27.

Positieve feedback

Om een goed beeld te krijgen van de ervaringen van onze klanten, hebben we ze om extra feedback gevraagd. We zijn blij met de overwegend positieve reacties. Deze pluspunten werden het vaakst genoemd:

  • Deskundigheid: Goed advies, up-to-date kennis van payrollprocessen en AFAS. 
  • Goede service: Goede snelheid, bereikbaarheid en flexibiliteit.
  • Fijn contact: Goede samenwerking met fijne en vriendelijke contactpersonen. 

Wensenlijst van klanten

Ook waren er een aantal wensen van onze klanten, waar we dit jaar mee aan de slag gaan:

  • Meer voorlichting geven over mogelijkheden extra services;
  • Communicatie in multidisciplinaire projecten verbeteren;
  • Beschikbaarheid van specialisten verhogen. 

Samen slim vooruit in 2023

We stellen deze feedback op prijs en gaan aan de slag met de verbeterpunten. Zo hebben we al stappen gezet om ervaren project managers en account managers aan onze teams toe te voegen.

Om de beschikbaarheid van onze specialisten te verbeteren, zijn we actief op zoek naar nieuwe collega’s voor onze afdelingen salarisadministratie, functioneel beheer en consultancy. Ook dit jaar verwachten we hard te groeien.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community