In 2022 controleert de Belastingdienst voor het eerst sinds de coronapandemie de gehanteerde WW-premie bij meer dan 30% overwerk. Het kan dus zijn dat je de afgedragen WW-premies voor het afgelopen jaar moet herzien. In dit artikel lees je in het kort wat je moet weten.
Overwerk en de WW-premie: hoe zat het ook alweer?
In de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) is bepaald dat je géén lage WW-premie mag hanteren voor medewerkers die hun contracturen met meer dan 30% overschrijden. Dit geldt voor medewerkers die minder dan 35 uur per week in hun contract hebben staan. Wanneer het aantal uren in de loonaangifte dit percentage overstijgt, moet je de geheven WW-premie herzien. In plaats van de lage WW-premie van 2,70%, moet je de hoge WW-premie van 7,70% rekenen over 2022.
Let op: het herzien van de WW-premie moet aan het einde van het jaar gebeuren.
Wat betekent dit voor jou?
Doordat er in 2022 weer gecontroleerd wordt op de 30%-overwerkmaatregel, kan het zijn dat je de WW voor 2022 moet herzien. Dit bedrag kan fors oplopen: over het totale loon voor de werknemersverzekering betaal je met terugwerkende kracht 5% meer WW-premie.
Tips voor het herzien van de WW in AFAS
- Gebruik het dashboard ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ om inzicht te krijgen in de planning en te sturen op overwerk.
- Gebruik de nieuwe looncomponenten 009.528 ‘Verhouding verloonde uren tov contracturen (tbv WW herzien ivm WAB)’ en 100.009.307 ‘Audit: mogelijk WW herzien noodzakelijk ivm overschrijding uren 30%’. Hiermee signaleer je situaties waarin je mogelijk de WW-premie moet herzien. Als dit inderdaad het geval is, zet je het vinkje ‘WW herzien’ aan.
Veelvoorkomende bijzondere situaties
Bij het herzien van de WW zijn er nog een aantal bijzondere situaties waar je op moet letten:
- Medewerkers die uit dienst zijn gegaan met uitbetaald verlofsaldo: omdat de uitbetaalde verlofuren als verloonde uren meetellen, kom je al snel uit boven de 30% overwerkgrens. Alleen bij medewerkers die minder dan 35 contracturen hadden, moet hiervoor de WW worden herzien.
- Meerdere dienstverbanden in 2022: de Belastingdienst kijkt naar het totaal aantal uren het afgelopen jaar. Het kan dus zijn dat je de hoge WW-premie moet betalen over een dienstverband waarin niet is overgewerkt.
- Oproepkrachten met min/maxovereenkomst: hiervoor hoef je niet de WW-premie te herzien. Wanneer je oproepovereenkomst met ‘Ja’ is ingevuld, wordt met terugwerkende kracht de hoge WW-premie berekend.
- Inrichting HRM (AFAS): Controleer of het aantal verloonde uren klopt. Controleer of je geen ‘bedragen’ hebt ingesteld op de grondslagen die de verloonde uren betalen.
Zo houd je het overzicht in 2023
Gebruik het WAB-dashboard gedurende het jaar om het aantal uren overwerk in de gaten te houden. Signaleer je dat een medewerker veel overwerkt? Dan kan het slim zijn om tussentijds de contracturen aan te passen om onder de 30% te blijven, zodat je de lage WW-premie mag blijven betalen. Voeg tenslotte ook de WW-controle in december alvast toe aan je checklist. Zo ben je goed voorbereid op de WW in 2023!
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort wijzigingen? Word dan lid van onze gratis HR & Payroll community!
.