belastingvrije-kilometerveroeding-zal-in-2023-stijgen-naar-€0,21-en-in-2024-naar-€0,23

Verhoging belastingvrije kilometervergoeding in 2024

De onbelaste reiskostenvergoeding is per 1 januari 2024 verhoogd naar een bedrag van €0,23 per kilometer. De werkgever mag dit bedrag onbelast vergoeden aan de medewerkers. De onbelaste reiskostenvergoeding heeft hiervoor jarenlang op €0,19 per kilometer gestaan. De vergoeding werd in 2023 verhoogd naar €0,21 per kilometer. Dit gebeurde naar aanleiding van de stijgende energieprijzen. 

Hoe gaan andere werkgevers met de belastingvrije kilometervergoeding om?

Hoe er met de reiskostenvergoeding wordt omgegaan, verschilt sterk per werkgever. Een werkgever is niet verplicht om de reiskosten voor woon-werkverkeer te vergoeden. Zo zijn er veel werkgevers die helemaal geen kilometervergoeding verstrekken, dus ook niet de onbelaste kilometervergoeding. ABN Amro biedt bijvoorbeeld geen kilometervergoeding, maar heeft een elektrisch wagenpark en stelt treinabonnementen beschikbaar.

Aan de andere kant is de reiskostenvergoeding een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor kandidaten bij het kiezen van een nieuwe baan. In het kader van goed werkgeverschap en de krapte op de arbeidsmarkt, kan het aantrekkelijk zijn om je kilometervergoeding te verhogen.

Bereikbaarheid speelt grote rol in onbelaste reiskostenvergoeding

Factoren die hierin meespelen zijn natuurlijk ook de werklocatie en bereikbaarheid. Hotel Schiphol A4 gaat bijvoorbeeld haar kilometervergoeding voor woon-werkverkeer verhogen en aanbieden voor de hele reisafstand.

Medewerkers kunnen namelijk niet thuiswerken en het kantoor ligt aan de snelweg. Op deze manier komt het hotel de medewerkers tegemoet in de gestegen brandstofprijzen.

Wat als je een hogere vergoeding biedt, dan de onbelaste kilometervergoeding?

Er zijn weinig werkgevers die een hogere kilometervergoeding betalen dan de belastingvrije kilometervergoeding van €0,23 per kilometer. Dit komt doordat je over de vergoeding boven dat bedrag loonheffingen moet inhouden, tenzij je het hogere bedrag aanwijst als werkkosten. Maar de werkkostenregeling zit bij de meeste bedrijven al vol. 

Lees ook:

      1. Hoe je frequente reizen in Profit toevoegt, zodat kilometerdeclaraties nog sneller gaan in AFAS Profit Highlights.
      2. Hoe het precies zit met de thuiswerkvergoeding en de reiskostenvergoeding in 2024?

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community