salure-jubileum-gouda

Een terugblik op 12,5 jaar Salure

Tekst: Dick den Braber tekstproducties

Een ondernemende oom en een bevlogen neef: die combinatie vormde 12,5 jaar geleden de basis van payroll- en (later) IT-consultancybedrijf Salure in Gouda. Met goed gevolg. Intussen blijft de chemie tussen beide partners bruisen. Paul: „We denken over veel dingen hetzelfde. Tegelijkertijd vullen we elkaar juist aan.”

In zijn jonge jaren wist Paul van Hengel (1967) wat hij kon verwachten als bij zijn broer Wim aanbelde: „Binnen een paar minuten had ik twee jongens aan mijn been hangen.” Een ervan was zijn neefje Jaco (1986).

Paul lacht. „Als iemand mij toen verteld had dat ik met hem later een bedrijf zou gaan leiden, had ik hem voor gek verklaard.”

Student

Toch stormde die (toen 21-jarige) neef in 2007 het bedrijf binnen waar Paul kort ervoor als operationeel directeur was begonnen. En wel op Pauls eigen uitnodiging. Het ging om Support Plus, een Goudse dienstverlener op het gebied van financiële bedrijfsadministratie.

„Jaco kwam als stagiair bij ons”, graaft Paul in zijn geheugen. Jaco: „Nee nee, het ging om een bijbaan. Maar ik was nog wel student toen. Ik deed commerciële economie. Later kreeg ik daarnaast van jou de opdracht voor mijn eindscriptie: een uitgewerkte marktanalyse van Support Plus. Jij was hierbij mijn begeleider.” Hij zoekt even op zijn tablet en tovert het epistel tevoorschijn.

Verkooptalenten

De eerste aanleiding van Jaco’s aanstelling lag in zijn verkooptalenten, knikt Paul. „Ik had vaak zijn smakelijke verhalen over zijn bijbaantje gehoord. Jaco wist zijn omzet op een aanstekelijke manier tot grote hoogten te brengen.” Een prima eigenschap voor een aanstelling als verkoper bij Support Plus, meende Paul. Zeker in combinatie met Jaco’s studiekeuze.

Grote klanten

Na Jaco’s indiensttreding ging hij voortvarend aan de slag: „Ik heb toen bijvoorbeeld een website opgezet, waarbij ik het een sport vond om Support Plus hoog te laten scoren in zoekopdrachten.”

Hij geniet bij de herinnering. „Support Plus was eigenlijk een klein bedrijf, maar toch kwamen we vervolgens bij grote partijen aan tafel. Omdat wij in hun zoekopdrachten op nummer één stonden.”

Jaco website portret - Een terugblik op 12,5 jaar Salure

Krachtenbundeling

Intussen groeide het onderlinge vertrouwen tussen de twee. Jaco: „Wij versterken elkaar heel erg.” Paul: „Over veel dingen denken wij hetzelfde. We hebben bijvoorbeeld allebei een sterke drive om zaken te blijven verbeteren.”

Op andere vlakken verschillen ze juist van elkaar. Paul: „Maar daarmee vullen wij elkaar juist weer heel goed aan.. Kijk, in de jaren vóór Support Plus had ik managementfuncties bij achtereenvolgens PwC en beveiligingsbedrijf Falck Security (voorheen Nederlandse Veiligheidsdienst). Maar het ondernemerschap paste veel beter bij mij: collega-directieleden noemden mij de meest ondernemende CFO die ze kenden. Zodoende was ik bij Support Plus terecht gekomen.”

Hij gebaart richting zijn neef. „Maar ik ben meer adviserende sales, geen verkoper pur sang.  Jaco wel. En dat doet hij heel gedreven, met een geweldige energie.” Zelf handelt Paul wat bedachtzamer, reflecteert hij. „Ik moet Jaco weleens afremmen.” „Dat is gezond”, vindt Jaco. Anderzijds weet hij zijn zakenpartner vaak te prikkelen om bepaalde stappen te zetten. Jaco: „Als het aan Paul had gelegen, hadden we nooit ons huidige pand gekocht, maar iets gehuurd. Dat pand bleek achteraf een gouden greep. Paul: „ Jaco wilde gelijk kopen, maar ik wilde een goede businesscase waaruit bleek wat het beste was, rekening houdend met flinke renovatie. Die is er gekomen, op basis daarvan is het besluit genomen.  Zo bundelen we onze krachten, en houden we elkaar in balans.”

Verandering

Jaco’s eindscriptie bevestigde het vermoeden dat ze beiden al enige tijd hadden. „Uit mijn SWOT-analyse van de activiteiten van Support Plus bleek dat de markt behoefte had aan payrollbedrijven.” Maar payrolling behoorde niet tot de kernactiviteiten van Support Plus. Het bedrijf richtte zich op het beheren van de financiële administratie van bedrijven. Paul: „Payrolling deed Support Plus enkel op verzoek van sommige bestaande klanten.”

20211104 Salure PaulVanHengelen 12210 400 1 1 1 1 - Een terugblik op 12,5 jaar Salure

Onderhandeling

Paul en Jaco waren overtuigd van de toekomst van payroll.

De toenmalige directeur-eigenaar zag echter meer kansen in het uitbouwen van de bestaande business. Maar de samenwerking tussen oom en neef liep intussen zo geolied, dat dit niet het einde van hun ideeën betekende. In plaats hiervan gingen de twee met hem in onderhandeling.

Het leidde uiteindelijk tot een afsplitsing: het duo kocht zichzelf uit, nam vijf medewerkers mee, en waagde de stap naar het gezamenlijk ondernemerschap. Paul: „Op dat moment maakte de payrollafdeling nog geen winst. We namen zelfs een deel van hun schulden over, maar we wisten dat de markt er rijp voor was. Ook de bank zag er toekomst in.”

Op eigen benen

De uitkoop verliep in 2010 in goede harmonie. Dat bleek wel uit het feit dat Salure nog twee jaar lang de naam van Support Plus aanhield. Paul: „We bleven ook in hetzelfde pand werken.” Dit laatste veranderde met het spijtige faillissement van voornoemd bedrijf.

Het kleine – achteraf bezien juist op tijd verzelfstandigde – payrolldeel verhuisde en ging verder onder zijn huidige, eigen naam: Salure. Paul: „Ik had begroot dat we binnen één jaar na de uitkoop het break-even point zouden bereiken. Uiteindelijk sloten we het eerste jaar zelfs met een ruime plus af.

Groei

Nu, 12,5 jaar na de verzelfstandiging, beleeft Salure zijn eerste jubileum. Met meer dan 85 werknemers.

Een succesverhaal dus? Paul glimlacht. „We hebben alle problemen van een groeiend bedrijf meegemaakt. We hebben ons vergist in sollicitanten, vervelende kwesties met wanbetalers meegemaakt en zelf verkeerde afslagen genomen. We kunnen zo tien redenen noemen waarom je geen bedrijf zou moeten starten.”

Jaco knikt. Maar lachend maken beiden de al vaker tegenover elkaar uitgesproken zin af: „En vijfentwintig redenen waarom je dat wél zou moeten doen.”

Bekijk hier het interview van Merel Westrik met Paul en Jaco tijdens CIT2022:

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community