Jaco-Paul-over Salure-min

„Klassieke salarisadministrateur gaat verdwijnen”

Een ondernemende oom en een bevlogen neef: die combinatie vormde 12,5 jaar geleden de basis van payroll- en (later) IT-consultancybedrijf Salure in Gouda. Met goed gevolg. Intussen blijft de chemie tussen beide partners bruisen. De ideeën ook. „Wat ons betreft wordt data-analyse de hoofdtaak van een salarisadministrateur.”

Tekst: Dick den Braber tekstproducties

Van een bedrijf dat zich uitsluitend op payroll richtte, groeide Salure in de loop der jaren langzaam naar een combinatie hiervan met IT-consultancy, stelt Jaco (1986), één van de twee partners van Salure. „Toen wij startten, was salarisadministratie grotendeels een handmatig verhaal. In de jaren erna hebben we een digitaliseringsslag gemaakt.”

Workflows

In 2013 heeft Salure bijvoorbeeld zijn eerste softwaretool ontwikkeld. In de jaren erna bleef het bedrijf bouwen én sleutelen aan workflows en softwareprogramma’s. De eindgebruikers kunnen hierdoor hun taken correct en efficiënt afhandelen en alles komt op de juiste plaats in het systeem terecht zonder dubbele handelingen.

Wat die eindgebruikers betreft: het gaat dan allang niet meer alleen om de salarisadministrateurs en HR-managers. Ook sollicitanten krijgen hier, vooral bij grote klanten van Salure, voorafgaand aan hun benoeming al mee te maken. Ze krijgen hierbij toegang tot een portaal, met het verzoek zelf alle benodigde stukken vanuit huis te uploaden. Dat zet vervolgens een sterk geautomatiseerd – en daarmee verbeterd én versneld administratieproces in gang.

Lees ook deel 1 van dit artikel:
Een terugblik op 12,5 jaar Salure

Dozen papier

Paul van Hengel (1967), Jaco’s zakenpartner én oom knikt: „We zien het als onze verantwoordelijkheid om onze klanten in die digitaliseringsslag mee te nemen. Wie gewend is aan een bepaalde werkwijze, verandert die niet snel. Maar stilstand is achteruitgang, ook in dat opzicht. Ik zie nog de vele dozen papier voor me voor me waar we in 2007 mee sjouwden, om de loonstroken van elke werknemer te kunnen printen.”

Dat een digitale versie zowel qua kosten als tijd enorm zou schelen, was voor lang niet alle klanten doorslaggevend. „Werkgevers hadden het idee dat werknemers een tastbaar papiertje in handen wilden. Maar als een bedrijf eenmaal de stap naar digitaal maakte, ging dat hartstikke goed.”

Marktleider

Die digitalisering ging sindsdien alleen maar verder. Salure groeide hierbij uit tot een  belangrijke implementatiepartner van AFAS. Paul: „Zelfs internationaal groeien we, samen met AFAS, sterk.”

Blik met Jaco en Paul terug op het begin van Salure en de samenwerking met AFAS:

Verandering

Jaco: „Een  voorbeeld van een automatisering die wij met SalureConnect inzetten, is de verbinding tussen het urensysteem en het salarissysteem. Hierdoor krijgen werknemers de gewerkte uren inclusief afwijkingen zoals overuren uitbetaald, zonder dat de salarisadministrateur zich suf hoeft te rekenen.”

Die laatstgenoemde functie verandert hierdoor: van een actieve in een toezichthoudende rol. „Ik schat in dat de salarisadministrateur in klassieke zin binnen vijf jaar is verdwenen”, voorspelt Paul. „In plaats hiervan heb je op die plaats een payroll controller nodig. Die functie vereist een hoger denkniveau, grote analytische vaardigheden en meer kennis van bedrijfsprocessen.”

Vergrijzing

Bedrijven krijgen intussen steeds meer inzicht in workflows en het functioneren van hun personeel. Paul: „Denk aan toezicht op het juiste contract voor een nieuwe medewerker, de juiste declaraties, zijn verzuimcijfers en de redenen hiervan. Daar hebben grote bedrijven vaak slecht zicht op, terwijl ze wel van belang zijn.”

Gezien de toenemende vergrijzing, maatschappijbreed maar zeker op administratief gebied, zien de twee een belangrijke rol voor Salure weggelegd. Jaco: „Klanten hebben bij die ontwikkelingen behoefte aan een slimme speler die hen ondersteunt. Ons motto ”Samen slim vooruit” sluit daar mooi op aan.”

Continuïteit

Paul knikt. „Wij zien automatisering als het beste antwoord om de continuïteit van de bedrijfsadministratie te garanderen. Dankzij onze software hebben bedrijven minder mensen nodig. En dat moet ook, want er zíjn minder mensen.”

Lees ook deel 1 van dit artikel: Een terugblik op 12,5 jaar Salure

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community