Loonbelastingverklaring oftewel model opgaaf gegevens voor de loonheffingen uitleg

Loonbelastingverklaring: wat is het en hoe vul je hem in?

De loonbelastingverklaring oftewel het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen wordt gebruikt omdat je werkgever of uitkeringsinstantie in de meeste gevallen loonheffingen moet inhouden op je loon of uitkering. Loonheffingen is een verzamelnaam in Nederland voor inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringen, loonbelasting/premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen.

Wat is het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen?

Het model opgaaf loonheffingen is een formulier waarmee een werkgever of uitkeringsinstantie je persoonlijke gegevens registreert voor de inhouding van loonheffingen.  Vandaar dat je via dit formulier je gegevens moet opgeven. Op het formulier heb je de optie om aan te geven of dat je werkgever de loonheffingskorting moet toepassen.

Waarom loonheffingsformulier?

De loonbelastingverklaring bestaat omdat je werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingen moet inhouden over je loon of uitkering. Om dit uit te kunnen voeren hebben ze je persoonlijke gegevens nodig.

Belangrijk om aan te geven is dat je loonheffingskorting wilt. Dankzij de korting betaal je namelijk minder loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Op het moment dat je persoonlijke gegevens niet of fout opgeeft, moet je werkgever of uitkeringsinstantie 52% loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden. Daarnaast zal je bijdrage Zorgverzekeringswet meestal ook hoger worden. Het hoge tarief is ook van toepassing wanneer je je niet bij je werkgever legitimeert.

Benodigde gegevens loonbelastingverklaring:

  1. Naam en voorletter(s)
  2. BSN/sofinummer
  3. Straat en huisnummer
  4. Postcode en woonplaats
  5. Land en regio (alleen van toepassing als je in het buitenland woont)
  6. Geboortedatum
  7. Telefoonnummer
  8. Datum
  9. Handtekening

Hoe kan ik het loonheffingsformulier het best invullen?

De beste manier om het formulier model opgaaf gegevens voor de loonheffingen in te vullen is via de computer. Aangezien de belastingdienst een goede werking van het model op een tablet of smartphone niet kan garanderen.

Als het niet lukt om het in te vullen via de computer kun je het beste het formulier opslaan op je computer. Om het zo proberen. Lukt dit niet? Dan kun je het formulier altijd nog uitprinten en met de hand invullen. 

Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen formulier:

Waar moet ik het inleveren?

Het ingevulde en ondertekende formulier lever je in bij je werkgever. Doe dit vóór je 1e werkdag . Als je gaat werken op de dag dat je aangenomen wordt is het van belang dat je de opgaaf inlevert voordat je gaat werken.

In het geval van uitkering, moet je deze opgaaf ingevuld en ondertekend inleveren voor de 1e betaling.

Op het moment dat je het formulier inlevert moet je een geldig identiteitsbewijs laten zien. De werkgever of uitkeringsinstantie moet daar namelijk een kopie van maken.

Wat moet ik doen als mijn gegevens veranderd zijn?

Wanneer na inlevering van het formulier je gegevens veranderen, moet je dit eerst schriftelijk aan het desbetreffende werkgever of uitkeringsinstantie doorgeven.  Vervolgens lever je het formulier met de aangepaste gegevens opnieuw in bij je werkgever of uitkeringsinstantie.

Toelichting benodigde gegevens

Wat als ik zowel een adres in Nederland als in het buitenland heb?

Als je zowel in Nederland en in het buitenland woont is het de bedoeling dat je het Nederlandse adres opgeeft als je inwoner bent van Nederland.

Volgens de belastingdienst ben je in de volgende twee situaties inwoner van Nederland en vul je het Nederlandse adres in:

  • Je sociale en economische leven speelt zich af in Nederland. Je bent bijvoorbeeld woonachtig met je gezien hier in Nederland.
  • Je hebt geen gezin, je woont in Nederland en bent van plan hier een langere tijd te blijven wonen.

In de volgende situaties ben je géén inwoner van Nederland en moet je het buitenlandse adres invullen:

  • Je sociale en economische leven speelt zich af in het buitenland. Dit betekent bijvoorbeeld dat je gezin daar woont en je kinderen in het desbetreffende land naar school gaan.
  • Je geen gezin hebt en in Nederland woont wegens werk, maar niet van plan bent om je in Nederland te vestigen.

Loonheffingskorting laten toepassen met loonbelastingformulier

In Nederland heeft iedere werknemer en uitkeringsgerechtigde recht op een korting op de belasting. Deze korting noemen we de loonheffingskorting. De korting die voor jouw geld wordt automatisch berekent door je werkgever of uitkeringsinstantie.

Je kunt de korting maar bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie tegelijkertijd krijgen. Vandaar dat je op het formulier kan aangeven of je deze werkgever of uitkeringsinstantie de korting wilt laten toepassen.

Let op!

Krijg je 2 of meer uitkeringen bij dezelfde uitkeringsinstantie? Dan is het slim om aan je uitkeringsinstantie te vragen op welke uitkering je het best de heffingskorting kunt laten toepassen.

Loonheffingskorting en voorlopige aanslag

Krijg je momenteel de algemene heffingskorting maandelijks van de belastingdienst in de vorm van een voorlopige aanslag en ga je werken? En laat je de loonheffingskorting toepassen door je werkgever?

Dan moet je de voorlopige aanslag direct wijzigen of stopzetten!

Als je dit niet doet is de kans aanwezig dat je te veel heffingskorting krijgt, want je werkgever verrekent namelijk ook al (een deel van) de algemene heffingskorting met je loon.

Als je namelijk te veel hebt gekregen, zal je het bedrag terug moeten betalen aan de belastingdienst.

Loonheffingskorting en AOW-uitkering

Ben je alleenstaand en krijg je een AOW-uitkering?

Dan is de kans aanwezig dat je recht hebt op de alleenstaande-ouderenkorting.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is degene die bepaalt of je recht hebt op de alleenstaande-ouderenkorting.

In dit geval kan je de loonheffingskorting het best laten toepassen door de SVB.

Loonheffingskorting en bijstandsuitkering

Wat als ik naast mijn bijstandsuitkering ga werken? Dan moet je aan je werkgever vragen om de loonheffingskorting toe te passen. Vervolgens zal de gemeente rekening houden met de loonheffingskorting die je werkgever toepast.

Kijk uit!

Als je op dit moment geen gebruik maakt van de loonheffingskorting is er een kans aanwezig dat je te veel belasting betaalt. De eventueel te veel betaalde belasting kun je na afloop van het kalenderjaar terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community