shutterstock_1726918021_1920x1280

3 tips om kosten te besparen op de WW-premie in 2021

Wist je dat je ook in 2021 geen hogere WW-premie betaalt bij 30% overwerk? In dit artikel geven onze experts je 3 tips om ook dit jaar kosten te besparen op basis van de WAB.

Vorig jaar maakte de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een einde aan de sectorindeling en de daarbij behorende premies. Wat er voor in de plaats kwam? De hoge en lage WW-premie. Ook in 2021 zit er een verschil van 5% tussen de premiepercentages.

In 2021 geldt een lage WW-premie van 2,70% en een hoge WW-premie van 7,70%.

Met de volgende 3 tips bespaar je kosten door van de lage WW-premie gebruik te maken:

1. Bied eerder een vast contract aan

Als gevolg van WAB geldt sinds 1 januari 2020 een lagere WW-premie voor vaste contracten, terwijl de premie voor flexibele overeenkomsten 5% hoger ligt. Door je werknemers eerder een vast contract aan te bieden, bespaar je dus flink op de WW-kosten. Je profiteert immers sneller van de lage WW-premie. Maak een lijst met aflopende contracten om te zien welke je eerder kunt verlengen naar een vast contract.

2. Betaal niet te veel WW-premie voor overwerk in 2021

In de WAB werd eerder bepaald dat als een werknemer met een vast contract zijn contracturen met meer dan 30% overschrijdt, de werkgever alsnog de hoge WW-premie zou moeten afdragen. Dit zou gelden voor het gehele jaar, over alle gewerkte uren van de medewerker. In verband met de coronacrisis is deze herziening is voor zowel 2020 als 2021 komen te vervallen.

coronavirus

Wanneer bijvoorbeeld zorgmedewerkers of pakketbezorgers overuren maken, geldt voor hen nog steeds de lage WW-premie. Ook in 2021. Indien nodig kun je werknemers met vaste contracten dus vragen om méér te werken, zonder dat je hier als werkgever extra WW-premie over betaalt. Ongeacht branche of functie.

Is dit voor jou van toepassing? Controleer dan of inderdaad de lage WW-premie gehanteerd wordt. Als de hoge premie automatisch wordt toegepast, moet je dit aanpassen voor de betreffende medewerker.

3. Breid tijdelijk uit met extra overeenkomst

Is er tijdelijk behoefte aan extra inzet, bijvoorbeeld vanwege ziekte of verlof? Dan kun je flink besparen door een extra arbeidsovereenkomst op te stellen, in plaats van gebruik te maken van een addendum.

Wanneer je gebruik maakt van een addendum, gelden de vastgelegde uren in de arbeidsovereenkomst namelijk niet meer voor onbepaalde tijd. De uitbreiding is immers voor bepaalde tijd. Het contract wordt daarom gelijkgesteld met een flexibele contract, waardoor de hoge WW-premie wordt toegepast op alle uren van de medewerker.

Dit kun je voorkomen door een nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen, en dus geen addendum toe te voegen. In AFAS plaats je de nieuwe arbeidsovereenkomst op een nieuw personeelsnummer. Over de reguliere arbeidsovereenkomst van de medewerker geldt dan nog steeds de lage premie, terwijl de hoge WW-premie alleen geheven wordt over de tijdelijke afgesproken uren in het tweede dienstverband.

Kosten besparen: tips en rekenvoorbeelden

Wil je meer handige tips en rekenvoorbeelden om kosten te besparen? Download dan onze gratis whitepaper “10 tips om kosten te besparen in en met de salarisadministratie.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community