shutterstock_1726918021_1920x1280

3 tips om kosten te besparen op de WW-premie in 2021

Wist je dat je ook in 2021 geen hogere WW-premie betaalt bij 30% overwerk? In dit artikel geven onze experts je 3 tips om ook dit jaar kosten te besparen op basis van de WAB.

Vorig jaar maakte de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een einde aan de sectorindeling en de daarbij behorende premies. Wat er voor in de plaats kwam? De hoge en lage WW-premie. Ook in 2021 zit er een verschil van 5% tussen de premiepercentages.

In 2021 geldt een lage WW-premie van 2,70% en een hoge WW-premie van 7,70%.

Met de volgende 3 tips bespaar je kosten door van de lage WW-premie gebruik te maken:

1. Bied eerder een vast contract aan

Als gevolg van WAB geldt sinds 1 januari 2020 een lagere WW-premie voor vaste contracten, terwijl de premie voor flexibele overeenkomsten 5% hoger ligt. Door je werknemers eerder een vast contract aan te bieden, bespaar je dus flink op de WW-kosten. Je profiteert immers sneller van de lage WW-premie. Maak een lijst met aflopende contracten om te zien welke je eerder kunt verlengen naar een vast contract.

2. Betaal niet te veel WW-premie voor overwerk in 2021

In de WAB werd eerder bepaald dat als een werknemer met een vast contract zijn contracturen met meer dan 30% overschrijdt, de werkgever alsnog de hoge WW-premie zou moeten afdragen. Dit zou gelden voor het gehele jaar, over alle gewerkte uren van de medewerker. In verband met de coronacrisis is deze herziening is voor zowel 2020 als 2021 komen te vervallen.

coronavirus

Wanneer bijvoorbeeld zorgmedewerkers of pakketbezorgers overuren maken, geldt voor hen nog steeds de lage WW-premie. Ook in 2021. Indien nodig kun je werknemers met vaste contracten dus vragen om méér te werken, zonder dat je hier als werkgever extra WW-premie over betaalt. Ongeacht branche of functie.

Is dit voor jou van toepassing? Controleer dan of inderdaad de lage WW-premie gehanteerd wordt. Als de hoge premie automatisch wordt toegepast, moet je dit aanpassen voor de betreffende medewerker.

3. Breid tijdelijk uit met extra overeenkomst

Is er tijdelijk behoefte aan extra inzet, bijvoorbeeld vanwege ziekte of verlof? Dan kun je flink besparen door een extra arbeidsovereenkomst op te stellen, in plaats van gebruik te maken van een addendum.

Wanneer je gebruik maakt van een addendum, gelden de vastgelegde uren in de arbeidsovereenkomst namelijk niet meer voor onbepaalde tijd. De uitbreiding is immers voor bepaalde tijd. Het contract wordt daarom gelijkgesteld met een flexibele contract, waardoor de hoge WW-premie wordt toegepast op alle uren van de medewerker.

Dit kun je voorkomen door een nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen, en dus geen addendum toe te voegen. In AFAS plaats je de nieuwe arbeidsovereenkomst op een nieuw personeelsnummer. Over de reguliere arbeidsovereenkomst van de medewerker geldt dan nog steeds de lage premie, terwijl de hoge WW-premie alleen geheven wordt over de tijdelijke afgesproken uren in het tweede dienstverband.

Kosten besparen: tips en rekenvoorbeelden

Wil je meer handige tips en rekenvoorbeelden om kosten te besparen? Download dan onze gratis whitepaper “10 tips om kosten te besparen in en met de salarisadministratie.

Deel dit artikel:

Best bekeken
Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community
Bekijk onze laatste artikelen:
WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

Lees meer →
arbeidsvoorwaarden
Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

Lees meer →
vakantiegeld berekenen
Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

Lees meer →
wat zijn adv- en atv-dagen?
Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

Lees meer →
wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

Lees meer →
wanneer een oproepkracht afzeggen
Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

Lees meer →
cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

Lees meer →
als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

Lees meer →
Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

Lees meer →

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community