salarisverwerking-gouda

Dagloon UWV: Wat is het en hoe bereken je het?

Je dagloon wordt voor diverse uitkeringen gebruikt door het UWV. Hierbij kun je onder meer aan het zwangerschapsverlof denken, maar ook het berekenen van uitkeringen als de WW-uitkering, WIA-uitkering en Ziektewetuitkering wordt gedaan op basis van je dagloon. Bij je salarisadministratie uitbesteden geeft een werkgever vaak aan wat je UWV-dagloon is. Dit is echter niet altijd het geval, soms moet je daarom zelf dit bedrag berekenen.

Hoe je dit doet, leggen we in dit artikel uit. Weet echter wel dat je hier altijd je SV-loon voor nodig hebt. Dit is het sociale verzekeringsloon waarover je sociale verzekeringspremies en belastingen betaalt. Dit heb je dus nodig om je dagloon te berekenen, wat laat zien hoeveel je per werkdag verdient. Er geldt overigens ook nog een maximum dagloon, dit is door het UWV bepaald. Hieronder lees je wat het maximum dagloon van 2023 is.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is het dagloon UWV?

  Het dagloon is het bedrag dat een werknemer verdient per dag. Het wordt berekend door het bruto maandloon te delen door het aantal werkdagen in een maand. Hiervoor is dus het salarisstrookje nodig dat werknemers krijgen als hun werkgevers salarisadministratie uitbesteden. Het dagloon kan variëren afhankelijk van de werkgever, de branche en het aantal uren dat een werknemer werkt.

  Bovendien kan het dagloon ook verschillen voor werknemers met verschillende functies binnen een bedrijf. Het dagloon kan ook worden berekend voor werknemers die een vast of een variabel salaris hebben.

  Het dagloon kan zowel bruto als netto zijn. Het bruto dagloon is het bedrag dat een werknemer verdient voordat belastingen en sociale verzekeringspremies zijn ingehouden. Het netto dagloon is het bedrag dat een werknemer daadwerkelijk ontvangt na aftrek van belastingen en premies. Het dagloon is van groot belang voor werknemers, aangezien het bepaalt hoeveel ze verdienen per dag en hoeveel ze kunnen besteden.

  Voor werkgevers is het dagloon belangrijk omdat het bepaalt hoeveel ze moeten betalen voor arbeid per dag en hoeveel ze moeten budgetteren voor loonkosten. Ondernemers vragen daarom regelmatig naar het dagloon van hun werknemers bij de salarisadministratie uitbesteden.

  Hoe bereken je je dagloon?

  Soms wordt bij je salarisadministratie uitbesteden door je werkgever aangegeven wat je dagloon is. Je ziet het bedrag dan op je salarisstrook. Dit is echter niet altijd het geval. Als je dan toch je dagloon nodig hebt, kun je gelukkig zelf dit bedrag berekenen. Er zijn namelijk een aantal stappen die je kunt volgen om je loon per dag te berekenen. Gebruik het volgende stappenplan hiervoor!

  • Bepaal je bruto maandloon: Dit is het bedrag dat je verdient voordat er belastingen en sociale verzekeringspremies vanaf zijn gehaald.
  • Bepaal het aantal werkdagen in een maand: Dit is vaak rond de 21 tot 22 werkdagen, afhankelijk van de maand.
  • Deel je bruto maandloon door het aantal werkdagen: Dit geeft je het bruto dagloon.
  • Bereken netto dagloon: Als je wilt weten hoeveel je netto dagloon is dan moet je het bruto dagloon verminderen met de belasting en de premies die je moet betalen.

  Voorbeeld dagloon berekenen:

  Laten we zeggen dat je een bruto maandloon van 3000 euro hebt en er zijn 22 werkdagen in de maand. Om je bruto dagloon te berekenen, zou je 3000 euro delen door 22, wat neerkomt op 136,36 euro.

  In principe is het berekenen van je loon per dag dus helemaal niet zo moeilijk. Dit is al helemaal het geval als je werkgever bij je salarisadministratie uitbesteden duidelijk maakt wat je SV-loon is. Dit bedrag staat vervolgens op je salarisstrook, waardoor je gemakkelijk je dagloon kunt berekenen.

  Hiervoor hoef je namelijk alleen maar je SV-loon te delen door het totaal aantal werkdagen dat je die maand hebt verdiend. Hierdoor heb je direct je dagloon!

  Hoe bereken je je dagloon zonder SV-loon?

  Helaas vermelden niet alle werkgevers je SV-loon als ze je salarisadministratie uitbesteden. Hierdoor staat dit bedrag niet duidelijk op je salarisstrook. Dit betekent echter niet dat je je dagloon niet meer kunt berekenen. Hiervoor heb je namelijk eigenlijk alleen maar je salarisstrook nodig. Je SV-loon staat er dan wel niet duidelijk op, alsnog vermeldt het wel alle informatie waarmee je je SV-loon kunt berekenen.

  Tel namelijk je bruto maandsalaris op bij je vakantiegeld, 13e maand/eindejaarsuitkering en andere vaste loonbestanddelen. Vervolgens deel je dit bedrag door het aantal werkdagen dat je die maand hebt gewerkt. Hierdoor weet je direct wat je UWV-dagloon precies is, terwijl je werkgever dit niet eens heeft aangegeven bij je loonadministratie uitbesteden.

  Wat is het maximum dagloon van 2023?

  Als we het hierboven genoemde voorbeeld gebruiken voor salarisadministratie uitbesteden dan zal dit geen probleem vormen als het gaat om het maximum dagloon. Dit komt doordat het dagloon uit ons voorbeeld ver onder het maximum dagloon van 2023 staat. Het UWV heeft namelijk bepaald dat het maximum dagloon in 2023 256,54 euro is.

  Weet echter wel dat dit bedrag elk half jaar kan veranderen, namelijk op zowel 1 januari als 1 juli. Je doet er daarom goed aan om de website van het UWV in de gaten te houden, hier staat altijd het meest actuele maximum dagloon. Het maximum dagloon is vanaf 1 januari 2023 dus 256,54 euro, het maximum maandloon is juist 5.579,75 euro. Werkgevers moeten hier ook rekening mee houden bij hun salarisadministratie uitbesteden.

  Overigens is het maximum dagloon in het afgelopen jaar fors gestegen. Vanaf 1 januari 2021 bedroeg dit bedrag namelijk 228,76 euro, terwijl het op 1 juli van vorig jaar naar 232,90 euro steeg. In een half jaar is het maximum dagloon dus ruim dertig euro gestegen. 

  Het kan gebeuren dat je dagloon hoger is dan het maximum dagloon. Als dit het geval is, gebruikt het UWV bij het berekenen van je uitkering het maximum dagloon. Je daadwerkelijke dagloon wordt dan dus aan de kant geschoven.

  Waarvoor wordt het dagloon gebruikt?

  Het dagloon wordt voornamelijk gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Loonberekening: Het dagloon wordt vaak gebruikt om het loon van werknemers te berekenen. Werkgevers kunnen het loon per dag gebruiken om het loon van een werknemer te berekenen als deze een vast dagloon heeft, of als de werknemer een variabel dagloon heeft dat afhangt van het aantal gewerkte uren. Vervolgens wordt dit bedrag doorgegeven bij de salarisadministratie.
  • Loonbudgettering: Het dagloon kan ook worden gebruikt door werkgevers om hun loonbudget te bepalen. Dit betekent dat ze kunnen berekenen hoeveel ze moeten uitgeven aan lonen gedurende een bepaalde periode. Dit kan helpen bij het maken van berekeningen voor de kosten van arbeid en het budgetteren van de loonkosten, waar ook de kosten van de loonadministratie uitbesteden onder kunnen vallen.
  • Vergelijken van lonen: Het dagloon kan ook worden gebruikt om het loon van werknemers te vergelijken binnen een bedrijf of tussen bedrijven. Dit kan helpen bij het identificeren van ongelijkheid in lonen en het nemen van maatregelen om deze te corrigeren.
  • Wetgeving: In sommige gevallen wordt het dagloon ook gebruikt voor wetgevende doeleinden zoals bepaling van de hoogte van de minimale lonen of in bepaalde cao’s.

  Waar het dagloon misschien nog wel meer voor gebruikt wordt, is het bepalen van uitkeringen voor werknemers door het UWV. Hiervoor gebruiken ze eerst je SV-loon, wat ze delen door het totaal aantal werkdagen om te berekenen wat je dagloon is. Aan de hand van dit bedrag bepalen ze vervolgens de hoogte van je uitkeringen.

  Voor werknemers is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van hun verdiende loon per dag. Werkgevers doen er dan ook goed aan om dit bedrag door te geven aan de aanbieder van hun salarisadministratie uitbesteden. Zodoende weten de medewerkers namelijk precies wat hun dagloon is, wat problemen in de toekomst kan voorkomen.

  Deel dit artikel:

  Best bekeken
  Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

  Deel dit artikel:

  Word gratis lid van onze community!

  Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

  hr-payroll-community
  Bekijk onze laatste artikelen:
  WNT ter beperkering van hoge salarissen in de (semi-)publieke sector in de volksmond ook wel balkenendenorm
  WNT: Wet normering topinkomens en de impact op organisaties

  Iedereen die in Nederland werkt, heeft weleens gehoord van de Balkenendenorm, oftewel de “Wet Normering Topinkomens”. Deze wet is sinds 2013 van kracht en is bedoeld om hoge salarissen in de (semi-)publieke sector te beperken.

  Lees meer →
  arbeidsvoorwaarden
  Top 10 arbeidsvoorwaarden: dit zijn de kansen voor werkgevers

  In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat je arbeidsvoorwaarden hebt waar je personeel blij van wordt én blijft. In dit artikel delen we handige tips en inzichten hiervoor.

  Lees meer →
  vakantiegeld berekenen
  Vakantiegeld in mei? 4 feiten op een rij

  Het is mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld! Maar wat zijn precies de verplichtingen voor werkgevers rondom het vakantiegeld? In dit artikel beantwoorden we 4 veelgestelde vragen.

  Lees meer →
  wat zijn adv- en atv-dagen?
  Wat zijn ADV- en ATV-dagen?

  ADV- en ATV-uren zijn veelgebruikte termen binnen arbeidscontracten en cao’s. Beide begrippen hebben betrekking op vrije dagen die werknemers kunnen opnemen bovenop hun normale vakantiedagen.

  Lees meer →
  wet verbeterde poortwachter is in 2002 ingevoerd om de arbeidsomstandigheden en het werkgeverschap in Nederland te verbeteren
  Wet poortwachter: hoe werkt het precies?

  Ben je benieuwd naar de Wet verbetering poortwachter en hoe deze precies werkt? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste aspecten van deze wet uitleggen en tips geven om aan de eisen te voldoen.

  Lees meer →
  wanneer een oproepkracht afzeggen
  Welke rechten gelden voor een oproepkracht?

  Een oproepkracht is een werknemer die op afroep beschikbaar is om te werken, maar geen vaste uren of een vast dienstverband heeft. Dit betekent dat de werkgever de oproepkracht alleen oproept wanneer er werk beschikbaar is en dat de oproepkracht niet verplicht is om het werk te accepteren als hij of zij op dat moment niet beschikbaar is.

  Lees meer →
  cafetariaregeling: ruil brutoloon voor arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto, fiets, extra vakantie, hogere pensioenpremie of opleidingen
  De cafetariaregeling: uitleg + 3 voorbeelden van de regeling

  Een cafetariaregeling is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samen te stellen. Hierbij kan de werknemer bijvoorbeeld kiezen om een deel van het brutoloon te ruilen voor

  Lees meer →
  als eigenrisicodrager bij de ziektewet heb je meer controle over het verzuimbeleid en re-integratie van ziekewerknemers
  Ziektewet: hoe zit het precies in elkaar?

  Wil je meer weten over de Ziektewet en hoe deze in elkaar zit? Lees dan ons artikel en krijg een duidelijk overzicht van de regels en verplichtingen bij ziekteverzuim.

  Lees meer →
  Sneller en slimmer werven met AFAS en Recruitee

  Gebruik jij AFAS als HRM-systeem, maar wil je meer grip en inzicht krijgen in je wervingsproces? Vind sneller de juiste kandidaat met Recruitee! Je krijgt betere inzichten, plaatst direct je vacatures door op alle jobboards en houdt eenvoudig het overzicht.

  Lees meer →

  Word gratis lid van onze community!

  Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

  Word lid van onze HR & Payroll Community!

  hr-payroll-community