nettoloon berekenen

Hoge energieprijzen: 5 tips om werknemers tegemoet te komen

Met de stijgende energieprijzen en inflatie zijn veel werkgevers op zoek naar manieren om medewerkers tegemoet te komen. Ben jij op de hoogte van alle mogelijkheden?

Sommige werkgevers besluiten de hogere energiekosten van werknemers deels te compenseren vanuit de vrije ruimte of voeren inflatiecorrecties door op de salarissen. Ook de overheid neemt maatregelen: de onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding én de minimumlonen stijgen.

Maar de kosten voor werkgevers stijgen ook. Kun je medewerkers extra tegemoet komen, zonder dat het jou als werkgever al te veel de kosten injaagt? Hieronder zetten we 5 punten voor je op een rijtje waar je misschien nog niet aan gedacht hebt:

5 voordeeltips voor werknemers:

1. Representatiekosten

Je mag representatiekosten netto vergoeden aan medewerkers wanneer zij deel zijn van een bepaalde functiegroep. Dit is vaak vastgelegd in het personeelsreglement of in de CAO. Denk hierbij aan uitgaven aan kleding en verzorging die nodig zijn voor het onderhouden van externe contacten en representatieve activiteiten. Dus wanneer je voor een bepaalde functie een bepaald kledingvoorschrift hebt, mag je deze kosten netto vergoeden aan de medewerker. Afhankelijk van de functie komen netto bedragen tot €113,- per maand voor.

2. Internetvergoeding

Kom je medewerkers tegemoet door ze hun internetvergoeding te laten declareren. Wanneer de medewerkers hun internet voor meer dan 10% voor zakelijke doeleinden gebruiken (wat met thuiswerkers al snel het geval is), mag dit namelijk netto vergoed worden. De kosten worden in mindering gebracht op het bruto salaris en netto uitgekeerd. Zo houdt de werknemer een hoger nettosalaris over, zonder dat dit de werkgever extra geld kost. 

3. Mobiele telefoons

Net zoals bij de internetvergoeding, geldt ook voor mobiele telefoons dat wanneer deze voor minimaal 10% voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, je deze kosten netto mag vergoeden. Door medewerkers hun telefoon zowel zakelijk als privé te laten gebruiken, kunnen ze kosten besparen op het eigen abonnement.

4. Studiekosten

Wist je dat je de studiekosten van de kinderen van werknemers belastingvrij mag vergoeden? Er zijn verschillende mogelijkheden:

    1. Je betaalt de studietoelage aan het kind van de werknemer rechtstreeks. Dit gaat via de groene tabel. Wanneer de studietoelage lager is dan €6.759 en de loonheffingskorting wordt toegepast, mag je de kosten netto vergoeden zonder belasting te betalen.
    2. Je richt een studiefonds op voor het kind van de werknemer. Wanneer er betaald wordt vanuit een studiefonds, is het geen belast loon. Hierbij moet de werknemer evenveel als de werkgever storten.
    3. Je betaalt de studietoelage van het kind uit aan de werknemer door het aan te wijzen als eindheffingsloon binnen de vrije ruimte van de WKR.

    Hier lees je meer over deze 3 mogelijkheden.

Over studiekosten gesproken…

Veel jonge medewerkers zien hun studieschuld graag verdwijnen. Hotelketen Postillions Hotel bedacht hier een oplossing voor, die ook direct een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is. Zij maakten een constructie om de studieschuld direct bij DUO af te lossen, gerelateerd aan het aantal gewerkte uren.

Wanneer jouw medewerkers ook tegen schulden aanlopen, kan zo’n aflosregeling een aantrekkelijk hulpmiddel zijn.

5. Auto van de zaak

Rijden je medewerkers met een elektrische auto van de zaak? Vergeet dan niet dat je verschillende bijbehorende kosten onbelast mag vergoeden. Denk aan de kosten van de laadpaal (aanschaf en plaatsingskosten) of het aanpassen van de meterkast voor de laadpaal. Dit zijn intermediaire kosten voor de auto van de zaak. 

Vergeet ook niet dat het bij het privé rijden met een auto van de zaak, je wellicht de bijtelling kunt verlagen. De werknemer houdt dan netto meer salaris over. Bepaalde kosten mag je namelijk van de bijtelling aftrekken, zoals kosten voor tolwegen, poetskosten en parkeerkaarten thuis. Hier lees je daar meer over.

Let op: fiscaal voordeel, maar lagere uitkeringen

Veel fiscale voordelen voor medewerkers werken als volgt: het brutoloon wordt verlaagd, waardoor er minder belasting wordt geheven en ze netto meer overhouden. Dit is het geval bij het verlagen van de bijtelling, maar ook wanneer vergoedingen bruto worden ingehouden en netto uitbetaald, zoals bij de internetvergoeding. Houd er hierbij rekening mee dat het SV-loon (sociale verzekeringsloon) hierdoor omlaaggaat. Dit betekent dat eventuele uitkeringen ook worden bepaald aan de hand van het lagere SV-loon en dus lager kunnen uitvallen.

Wat doet de regering?

Het kabinet neemt in 2023 diverse maatregelen om te compenseren voor de inflatie; zoals het verhogen van de vaste onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding en het minimumloon. Meld je gratis aan voor ons Eindejaarswebinar op 8 december zodat je direct op de hoogte bent van alle wijzigingen.

Schulden voorkomen

Hoeveel je financieel voor een medewerker kunt betekenen, is natuurlijk begrensd. Zorg ervoor dat wanneer medewerkers in geldproblemen (dreigen te) komen, ze op tijd aan de bel kunnen trekken. Denk aan het helpen met de financiële administratie, budgetcoaches of tools zoals Pingo. Informeer medewerkers proactief over deze mogelijkheden. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter de kans dat je een loonbeslag kunt voorkomen.

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze HR & Payroll community!

Deel dit artikel:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

hr-payroll-community

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word lid van onze HR & Payroll Community!

hr-payroll-community